A junior korosztály központi edzőtábora és bajnoki fordulója Esztergomban

Szerző
Tóth Sándor
2015. 11. 04.

Október 23-25. között a magyarországi utánpótlás korú junior játékosok Esztergomban gyűltek össze központi edzőtáborra, valamint bajnoki és válogatott mérkőzést játszani. A központi edzőtábor célja az volt, hogy minden ebben a korosztályban rögbi edzésre járó fiatal sportolónak olyan élményt adjon, amely segíti a további munkában. Az edzőtábor fő célja az volt, hogy 2015. október 24-én megrendezésre kerülő U19 tornán olyan projekt csapatok vegyenek részt, amelyek földrajzi elhelyezkedésük révén közép és hosszú távon is biztosítani tudják a junior bajnokság felfutását.

A központi edzőtábor másik nagyon fontos célja, hogy a játékosokat elkísérő edzőket bevonja a korosztályos válogatott munkájába, edzői teamek alakuljanak. A harmadik cél egy ütőképes U18-as válogatott bő (50-es) keretének kialakítása volt. A program idején az egyidejűleg zajló játékvezető-képzés résztvevői is lehetőséget kaptak arra, hogy színvonalas mérkőzéseken gyakoroljanak.

Október 23-án 14 órától közös edzést tartottunk, ami alapján a projektcsapatok megalakultak. Az edzés előtt a játékosok megtekintették a másnapi mérkőzésre készülő magyar felnőtt válogatott edzését, amelyet a szövetségi kapitány, a francia Matthieu Lazerges vezényelt.

A két fő csapatrész (háromnegyed, tolongás) külön edzett, a háromnegyeddel Tóth Sándor, a tolongással Sőlősi László foglalkozott. A háromnegyed a bemelegítés után fokozatosan építette fel a rögbit, egyre bonyolultabb feladatokat valósítva meg. A tolongás közben átvette a szűk játék alapvető elemeit. Mindkét csapatrész megpróbált egységes játékrendszerben gondolkodni. Az edzés végén megalakult a két projektcsapat, Kelet és Nyugat néven.

Október 24-én a vendég lettek bevonásával a három csapat 2x20 perces mérkőzéseket vívott. A főleg esztergomiakra épülő Nyugat mindkét ellenfelét fölényesen verte, a keleti magyar csapat is legyőzte lett ellenlábasát. A meccsek után kialakult a másnapi U18-as bő keret. 15 órától a juniorok megtekintették a Magyarország – Litvánia felnőtt Európai Nemzetek Kupája mérkőzést.

Október 25-én 11 órától a Magyarország – Ezi Riga U18-as mérkőzés következett. A bő keret 32 magyar játékosának mindegyike lehetőséget kapott a szereplésre és 26-5-re nyertük a mérkőzést.

A projekthétvégén 9 klub 56 játékosa vett részt. Munkájukat 7 klub 8 edzője segítette. Az utánpótlás válogatottakat vezető edzők elégedetten nyugtázták, hogy a játékosok a három nap alatt egy edzésen és három mérkőzésen vettek részt.  Újra megállapíthatták, hogy minden klubban találhatók tehetséges fiatalok, akiknek ez remek alkalom volt, hogy megmutassák, mit sajátítottak el a rögbi tudományából a klubjaikban. Az Mrgsz vezetői és a szövetségi kapitányok elhatározták, hogy a tél folyamán 4 hasonló hétvégét töltenek együtt az U18-as keret tagjai, hogy kellőképpen felkészülhessenek a tavaszi andorrai U18-as Európa-bajnokságra.