Mi a rögbi?

Szerző

A rögbi az egyik legnépszerűbb csapatsport a világon, mára több mint 120 országban, közel 5,5 millió ember űzi.

Fiúk és lányok egyaránt játsszák óvodákban, általános- és középiskolákban, valamint az egyetemeken.
A rögbi az egyik leginkább befogadó képes és közösséget formáló sportág.  Sokféle testalkatú és mentalitású ember játszhatja. Nagy létszámú csapatjáték, egy mérkőzésen a játékvezetéssel együtt félszázan vesznek részt /2x23 játékos léphet pályára /. Látványos és izgalmas sport: az eredménytől függetlenül az utolsó percig tart a lendület. Egyedülálló módón ötvöződik itt a keménység a könnyedséggel, hiszen a rendkívüli fizikai erőt és állóképességet igénylő - testi kontakttal járó - küzdelem egyben egy szellemes labdajáték is.

A rögbis szemléletmódban a játék öröme, a minél jobb játékminőség elérése az elsőszámú szempont, ezt szolgálja minden szabály és intézkedés. Alapvetően a küzdelemre, a kitartásra, egymás segítésére, a közösségi életformára nevel.  A mérkőzéseket mindig közös étkezés követi, ahol a pályabéli ellenfelek barátként tekintenek egymásra A rögbi 150 éves hagyománnyal bír, férfiak és nők is űzik, a 7-es változata már olimpiai sportág. 1995-ig amatőr státuszban tartotta a nemzetközi szövetség. Szerte a világon milliók - főleg a Brit Nemzetközösség országaiban - játsszák és alkotnak erős közösségeket.

Változatok

Két fő változata van: az olimpiai 7-es rögbi és XV-ös rögbi.Az olimpiai rögbit hét játékos játssza csapatonként, a játékidő 2x7 perc. Ez a játékmód az olimpiai játékokon Rióban mutatkozik be 2016-ban, és a magyar válogatottak is indulnak a kvalifikációs selejtezőkön.A hagyományos változata a XV-ös rögbi, ahol 15-en vannak a pályán egy csapatban, a játékidő a felnőtteknél 2x40 perc, a junioroknál 2x35, a kadétoknál 2x20 perc.A rögbinek van full kontakt és ütközés nélküli változata is.

Folyamatos játék

Hasonlóan a futballhoz, a rögbi egy folyamatos játék, ahol a labda mindig mozgásban van. A játék csak akkor áll meg, ha a csapat pontot szerzett, vagy büntetést kapott. Azonban a labdarúgással ellentétben, a rögbiben az ütközések és fogások a játék elemi részei, és a meccs folytatódik a fogások után is.

Passzok

A rögbiben a labdát rúghatják is, de leginkább kézzel passzolják. A labdát oldalirányban és hátrafelé dobják a játékosok a csapattársuknak, aki futva halad előre. Ha előre dobják a labdát a támadók, akkor szabálytalanság történik és tolongást ítél a játékvezető a vétlen csapat számára.

Pontszerzések

Célszerzés = 5 pont  Ez a támadás célja: a támadó csapat eléri az ellenfél célterületét és a játékos a labdát ott a földhöz érinti.
Jutalomrúgás = 2 pont  Ez az után következik, amikor a támadó csapat cél szerzett. A labdát a H-alakú kapu felső részébe kell juttatni. A rúgást a labda célba helyezésének pontjából induló, az oldalvonallal párhuzamosan futó vonalról, tetszőlegesen kiválasztott helyről kell elvégezni.
Büntetőrúgás = 3 pont   Ez akkor következik, mikor a csapat javára a játékvezető büntetőt ítélt, és a csapat kapura kívánja rúgni a labdát.
Drop rúgás /ejtett rúgás/ = 3 pont   A labdát nyílt játékban, a pálya bármely részén, bármikor kapura lehet rúgni, feltétele, hogy a rúgás előtt a labdát a földre kell ejteni.

Tolongás

Ez a nem szándékos szabálytalanság után történik. A XV-ös rögbiben mind a két csapatból 8-8 játékos áll be a tolongásba, 3-an az első sorban, 2-en a másodikban, 3-an pedig a harmadik sorban kapaszkodnak össze. A válogatott tolongások súlya kb. 900 kg csapatonként. A két tolongás bölényszerűen összecsap, a labdát a vétlen csapat gurítja be az első sorok közé.

Bedobás

Ez azután következik, hogy a labda elhagyta a játékteret az oldalvonalnál. A tolongás játékosok - merőlegesen az oldalvonalra - libasorban állnak fel, közöttük pedig folyosó alakul ki, ahová a labdát a vétlen csapat bedobja. A labda megszerzéséért a csapattársak - a lábát tartva - emelik fel ugró társukat, aki így 4 méterre is felemelkedhet.