Egy újabb lépés a nagy célért

Szerző
KM
 | Kép forrása:
Sajtótájékoztatón
2017. 04. 22.

A Magyar Rögbi Szövetség sajtótájékoztatót tartott április 21-én a férfi válogatott másnapi, norvégok elleni, Esztergomban megrendezésre kerülő XVs Eb mérkőzése előtt. Kiss Antal, a szövetség elnöke, Stiglmayer Gábor sportigazgató és Czakó Attila, a csapat egyik erőssége is optimistán várja a kulcsfontosságú mérkőzést, amelynek megnyerésével nagy lépést tehet együttesünk a Conference 2-ből való feljutáshoz. Az eseményen részt vett Kristian Skjold, a norvég csapat menedzsere is.

Kiss Antal, a Magyar Rögbi Szövetség első embere azzal kezdte mondandóját, hogy ez egy 70 évig tiltott sportág volt hazánkban, pedig kiváló közösségépítő szereppel bír: - Itt szükség van az alacsony, zömök, izmos vagy épp gyors, stratéga játékosra is, mert a különböző képességek, tudások ötvöződnek egy jó csapatban - fogalmazott. Kiemelte, hogy szeretné, ha sikerülne azokat a közhelyeket megváltoztatni, hogy ez a nem művelt emberek sportja. -  Ez egy igazi szellemi játék, egy úri sport, abban az értelemben mindenképpen, hogy itt a találkozó végén a vesztes csapat megtapsolja a győztest, hogy a nézőtéren béke van, nem kell rendőri sorfalat állítani. Kiss Antal büszkén jelentette be, hogy új, címeres mezben szerepel majd a válogatott Norvégia ellen, és amennyiben sikerül a csapatnak a feljutás, akkor Európa középmezőnyének felső részéhez fog tartozni. Az elnök arról is beszélt, hogy ez a sport nálunk méltatlanul háttérbe szorult, de azzal, hogy a 7s rögbi olimpiai sportág lett, köszönhetően a kormány támogatásának, soha korábban nem tapasztalt infrastrukturális és szakmai fejlesztés indult el.

Stiglmayer Gábor sportigazgató fontosnak tartotta elmondani, hogy a válogatott a magyar klubcsapatokat is reprezentálja, vagyis széles lábakon áll a sportág. De természetesen fontosak a külföldön játszók is. Róth Bence például a lyoni akadémián pallérozódik és rövid időn belül a francia profi bajnokságban is bevethető lesz. Stiglmayer Gábor elmondta, hogy a rögbi ma Magyarországon egy amatőr sportág, de a csapatszellem profi. A játékosok az erőt demonstrálják, az összefogás erejét, amit remélhetően a norvégok elleni összecsapáson is láthatunk. 

Czakó Attila, a csapat egyik játékosa arról beszélt, hogy még nem játszott a norvégok ellen, de roppant motivált, hogy Észtország és Dánia után ezt a skalpot is sikerüljön begyűjteni. Richard Williams szövetségi kapitányról szólva kifejtette, hogy érkezésével nagy hangsúlyt kapott a támadójáték, a védekezés korábban is jó volt. Ezen kívül az új edző egyénre szabott feladatokat határoz meg az edzéseken, ami sokat számít a játékosok egyéni fejlődésében is.

Kristian Skjold, a norvég együttes menedzsere elmondta, hogy ők is egy sportágfejlesztési időszakban vannak, amikor az a cél, hogy minél több embert tudjanak bekapcsolni a rögbibe. A  magyar csapat elleni találkozó a folyamat részét jelenti. Várják már a mérkőzést, kemény összecsapásra, de fair játékra számítanak.

A Magyarország – Norvégia mérkőzés szombaton 16 órakor kezdődik Esztergomban, a Franka pályán. Gyertek és szorítsatok a csapatnak!