A kvízkirály nem tud a rögbi nélkül élni

Szerző
KM
 | Kép forrása:
Tóth Sándor csapatával
2017. 04. 24.

Aligha kell a rögbis társadalomnak Tóth Sándort bemutatnom, aki jelenleg az érdi Fogócska SE utánpótlásedzője, az U18-as válogatottnál az úgynevezett háromnegyed edző, és ahogy ő fogalmazott, a csapat hangulatfelelőse volt a pöstyéni Eb tornán, ahol a magyar válogatott a harmadik helyet szerezte meg. A civilben magyar-történelem szakos tanár április 11-én és 12-én szerepelt a Maradj talpon! című vetélkedőben és nyert is 3 millió 200 forintot.

-      Mielőtt a legutóbbi vetélkedőről kérdezném, essék pár szó a pöstyéni Eb tornáról. Ez a realitás vagy fel is juthatott volna a csapat a Conference 1-be?

-    Ez a realitás, ugyanakkor Horvátország legyőzése a bronzéremért zajló mérkőzésen (15:13) nagy bravúr volt. Kár azért a Svájc elleni találkozóért, ahol nagyon kikapott az együttes. Az első 50 percben megpróbáltunk partiban lenni az ellenféllel, de túlfeszítettük a lehetőségeinket. Az viszont óriási teljesítmény, hogy a 10-esünk, Suiogán Tímár lett a torna legjobb játékosa.

-     Ha már itt tartunk, milyen az utánpótlásunk, illetve kikerülhet-e ő is mondjuk a lyoni akadémiára, mint Róth Bence?

-      Először is általában a győztes csapatból szokott a torna legjobbja kikerülni, ráadásul Tímár egyetlen célt sem szerzett, viszont nagyon eredményesen szervezte a támadásokat. Ezt díjazták a hozzáértők. De hogy a kérdésre is válaszoljak, nehezebb dolga lesz, mint Róth Bencének, mert a jó háromnegyed játékosokból több van Európában. A 10-es ráadásul egy bizalmi poszt. Ugyanakkor a játékintelligenciája megvan hozzá, hogy szép karriert fusson be. Úgy is fogalmazhatok, hogy mindent tud erről a játékról, amit nem lehet megtanítani. De hadd mondjak még két nevet, Sovány Erhardét, ő 13-sal játszik és a 12-esünket, Pataki Patrikot. De nekik erőnlétben kell fejlődniük, izomzatot kell építeniük. Mindenesetre a magyar rögbinek nagyon jó lenne, ha minél több gyerek kerülne ki profi bajnokságokba.

-        Azt mondják, hogy Ön egy igazi kvízőrült… Ez igaz?

-     23 évvel ezelőtt a Mindent vagy semmit vetélkedőben azon huszonhármak egyike voltam, aki egy autót nyert. Nem tagadom, hogy az egy rang. Emlékszem, ezután felhívott Gyolcsos Ferenc, a Fehérvár akkori edzője, hogy játszunk egy meccset az U14-es csapatainkkal. Én akkor Mezőszentgyörgyön a Sárkányölőknél dolgoztam. Ami a mostani vetélkedőt illeti: a nyolcadik fordulóban szálltam ki, mert nem tudtam, hogy mi volt a neve a Nyolcadik utas a Halálban az űrhajót irányító számítógépnek (Anya – a szerk.) és hogy hogyan hívták Széll Tamás hústálját a Bocuse d’Oron (Magyar téli erdő).

-     Viszont tudta azt, hogy melyik anyag oxidálódik el egy év alatt a levegőn, amiről én az életemben nem hallottam.

-       Na, igen. A lantán. Talán sokan tudják, hogy az érdi Bolyai János Általános Iskolában vagyok magyar-történelem szakos tanár, de művészettörténetet is tanultam. Az évek alatt volt időm elmélyedni a humán tudományokban, ami alapfeltétele egy ilyen vetélkedőnek, mint a Maradj talpon!; még akkor is, ha pont ennél a kérdésnél a kémiai tudás szükségeltetett.

-        Azt hallottam, hogy sosem rögbizett. Hogyan lett akkor edző?

-      A ’80-as években néhány edzésen megfordultam azért Erdélyi Sándornál. De érdekelt a sportág. Az amatőr pedig mindig két helyen jobb a profinál: az ágyban és a csatatéren. 56 éves vagyok, 50 éve nézem a sportot, és nemcsak azt látom, hogy mi történik a pályán, hanem azt is, hogy min kéne változtatni. Tanárként pedig tudom, hogy miként kell a gyereket motiválni. A pedagógia ugyanis sokat segít ebben a szakmában. A példaképen a híres futballedző, Guttmann Béla, aki egymás után kétszer vezette BEK-győzelemre a Benficát.

-       Hogyan látja összességében a magyar rögbi fejlődési lehetőségeit?

-    Először az alapokat kell megerősíteni. Bocsánat, de nem tudom szebben mondani, meg kell venni kilóra a testnevelő tanárokat, ugyanis be kell kerülnünk az iskolákba. Ezen a téren a TAO sportágak jobb helyzetben vannak. Egyébként most öt korábbi játékosom is szerepelt az Esztergomban, a norvégokat legyőző felnőtt együttesben. De úgyis fogalmazhatok, hogy az akut vagy heveny gyógykezelés a világ magyar rögbiseinek felkutatása és a válogatottba csábítása, az építő kezelés pedig az iskolai rögbi megerősítése.