Nagy lehetőség előtt a magyar női rögbi

Szerző
KM
 | Kép forrása:
A női válogatott
2017. 04. 28.

Bár a Championship, vagyis a legfelső osztály egyelőre csak álom, egyáltalán nincs elérhetetlen távolságban a magyar női rögbi válogatott számára, hiszen „csak” az első kettőben kellene végezni a tizenkét csapatos júniusi ostravai, majd a júliusi esztergomi Eb torna összesítésében. Mielőtt azonban hiú ábrándokat kergetnénk, nem árt megjegyezni, hogy a tavalyi, esztergomi Eb 5. hely volt az eddigi legjobb eredménye csapatunknak az úgynevezett Trophy-ban, azaz a második vonalban.

Stekler Csaba egy igazi „őrült”, mert ugyan miként lehetne azt az embert nevezni, aki másfél éve úgy döntött, hogy saját, illetve cége pénzéből a sportra, jelen esetben a rögbire áldoz. A Tárnok elnöke egyébként civilben elektronikai alkatrészek értékesítésével foglalkozik. Persze ha nem játszotta volna maga is ezt a sportágat 1987 és 1992 között az Érd csapatában, valószínűleg nem is kapott volna kedvet a modernkori mecenatúrához. Akkoriban egyébként a Liget SE csapata mögött, második volt az Érd a XV’s bajnokságban. Stekler Csaba tehát másfél éve megkeresett érdi edzőket, hogy segítene, de mivel ott már volt egy rögbi szakosztály, ezért Tárnokon élesztette újjá a sportágat. A Tárnok most a Fehérvárral és a váci Királysággal csatázik az elsőségért a női 7s bajnokságban, de említsük meg még az Esztergomot, a Medvéket és Exiles-t is, az elsőosztály csapatait. Tárnokon ma már van férfi és női, utánpótlás és iskolai rögbi is. – Négy iskolával vagyunk kapcsolatban, kettőben már elindult az úgynevezett GIR, azaz a Get Into Rugby program. Itt az edzőink tanítják a sportágat - fogalmaz.

2017 januárjában aztán a szövetség vezetése Stekler Csabát a női szakág sportigazgatójának nevezte ki. – Mondtam, hogy én nagyon szívesen dolgozom ezért a területért, beleteszem a munkát, csak csináljuk! - emlékezik. Néhány héttel később pedig a szövetség vezetésének sikerült Magyarországra csábítani egy angol edzőt, Rob Jonest, aki nagyon sokat hozzátehet a magyar női rögbi fejlődéséhez. – A Duna Grand Prix után Nancy-ba utazunk felkészülni az ostravai és esztergomi Eb tornákra.   Majd csak utána alakul ki a válogatott végső, szűkített kerete. A célkitűzés a dobogó – mondja. Mi persze akkor sem haragudnánk meg, ha a magyar női válogatott netán a két torna összesítése alapján második lenne.  A 2016-os esztendőre visszapillantva, a prágai Eb tornán a svédek legyőzése mindenképpen a nagy skalpok közé tartozott, hiszen a cseh fővárosban a skandináv csapat volt a legjobb. Idén Ostravában a mieink majd Svájccal, Máltával és Finnországgal mérkőznek a csoportban a tizenkét csapatos versengésben. Stekler Csabának van még egy nagy álma, hogy egyszer majd Százhalombatta, Érd és Tárnok mellett Budaörsön is beinduljon a rögbi élet. De ez egy másik történet.

Ma Magyarországon csak pár száz hölgy űzi ezt a sportágat, egy nagy siker pedig mindenképpen kedvező hatással lenne a bázis szélesítésére. Persze az is igaz, hogy kevés a profi státuszú játékos még Európában is. – Néhány évvel ezelőtt még kinéztek bennünket, lányokat a rögbis társadalomból, hogy mit keresünk a pályán. Nemcsak Magyarországról, Európáról beszélek – mondja Gyolcsos Mária, aki a napokban már harmadszor érdemelte ki az év női rögbise címet idehaza. Természetesen a 7s rögbiben, hiszen a hölgyek idehaza ennek hódolnak, a férfiak a XV’s rögbit is játsszák, de ez talán nem akkora baj, hiszen mégiscsak a 7s rögbi lett az olimpiai sportág, és mint köztudott, Magyarország olimpia centrikus ország már egy jó ideje. - Tizenkettedik éve rögbizem, atlétaként kezdtem, nyolcszor nyertem bajnokságot a Fehérvárral, egy keresztszalag műtét után volt egy kis portugáliai és angliai kitérőm, egy portugál kupagyőzelmem is van, de most újra itthon vagyok, és a munka mellett csinálom. Civilben a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetségben vagyok versenysport asszisztens – fogalmaz a válogatott egyik meghatározó tagja, aki tavaly inkább szélsőt játszott, de az irányítói poszt sem ismeretlen számára. Közben Stekler Csaba sportigazgató büszkén meséli, hogy példaértékű az összhang a klubok között, hiszen a válogatott játékosok nemcsak a saját együttesük edzésein vehetnek részt. Ha pedig egy csapat nem tudna kiállni valami betegség miatt hét fővel, csak mondjuk hattal, akkor a sportszerűség jegyében, az ellenfél is hat játékost vet be. A nyolcfordulós bajnokság ősztől tavaszig zajlik, és az egyes tornákon szerzett pontok összessége rangsorol. Az utolsó forduló egyébként már az ostravai Eb torna után, június közepén lesz. Amióta olimpiai sportág lett a rögbi, időnként doppingellenőrök is feltűnnek, ezért is tartja fontosnak a sportigazgató megemlíteni, hogy a napokban az egyébként Spanyolországban élő, Vitéz Georgina tart majd a lányoknak egy doppinggal kapcsolatos felvilágosító előadást, hiszen nemrégiben például a Béres-csepp is a doppinglistára került. Ha pedig Spanyolország, akkor folytathatjuk a sort Németországgal, Angliával vagy éppen Franciaországgal. Ott is élnek, dolgoznak és rögbiznek magyar hölgyek, aki válogatottunkat erősítik. A nemzeti csapatnál egyébként a folytonosságot a Vácott dolgozó Tóth István edző képviseli. De Rob Jones érkezésével egy új impulzust is kapott a munka. Az angliai rögbi kultúrával pedig csak gazdagodhat a magyar. Hogy aztán ennek lesznek-e kézzel fogható jelei már júniusban vagy júliusban, az rövidesen kiderül. És itt ne csupán a feljutásra tessék gondolni!