Honfoglalók Nagykőrösön

Szerző
KM
 | Kép forrása:
Rögbi Nagykőrösön
2017. 05. 06.

Talán nem is gondolnák, de Nagykőrösön van az ország egyik, ha nem a legnagyobb rögbi utánpótlásbázisa. Kovács Réka és Tóth Dániel persze évek óta a sportág megszállottja, így nem csoda, hogy három és fél éve belevágtak a szinte lehetetlenbe és létrehoztak egy klubot, a Honfoglalók Rugby Club és Törpi Rögbi Utánpótlás Műhely Sportegyesületet.

Hogy pontosan megértsük szereplőink elszántságát, motivációját, kezdjük az elején. Kovács Réka maga is rögbizett 2001 és 2009 között. Tizenöt éves koráig a fiúkkal játszott XV-ös rögbit, szélsőt. Majd átkerült a női csapatba, az U18-as válogatottal egy franciaországi Eb tornára is kijutott, de aztán rájött, hogy nem ez az ő igazi közege. Szervező lett, és az utánpótlással kezdett el foglalkozni. Párja, Tóth Dániel jelenleg is játékos, a Kecskemét leválója, miközben Nagykőrösön ő edzi a gyerekeket, az utánpótlást. Ha pedig Kecskemét, akkor ne feledjük, hogy a csapat a papírforma szerint május 27-én az Exiles együttesével a férfi bajnoki döntőt játssza, és a hírös városi alakulatnak van miért visszavágnia, hiszen egy esztendővel korábban is ez a két csapat mérkőzött az aranyéremért, és akkor Kecskeméten tudott nyerni a budapesti együttes. Tóth Dániel azt mondja, hogy fűti a csapatot a visszavágás vágya, és ha csak abból indulunk ki, hogy a legutóbbi bajnoki találkozón simán győzött az Exiles ellen a Kecskemét, akkor kijelenthetjük, hogy a Bács-Kiskun megyei gárda az esélyes: - Tavaly mentálisan nem voltunk felkészülve a döntőre. Ha 2017-ben sikerülne megszerezni a bajnoki címet, akkor az lenne az első aranyérmem a Kecskeméttel. Ennek pedig azért lenne nagy jelentősége, mert ez plusz motiváció lenne a nagykőrösi gyerekeknek – fogalmaz. Tóth Dániel egyébként kilencéves kora óta rögbizik, immár tizennyolcadik éve, tíz esztendőt pedig a válogatottban is eltöltött a különböző korosztályoktól elindulva egészen a felnőttig. Akár most is ott lehetett volna a Helsinkiben a finneket megverő felnőtt válogatottban, amely kiharcolta az Eb-n a Conference 1-es osztályba való feljutást, de ő inkább az edzőséget, a Honfoglalókat választotta: - Kettő vagy inkább három elfoglaltság együtt már nehezen menne – mondja.

Kovács Rékának egy tízéves álma valósult meg, amikor 2013 októberében elkezdték a rögbi alapjait lerakni Nagykőrösön: - Szerettem volna egy saját csapatot. Jelenleg fiúkkal dolgozunk, vannak az egészen kicsik, a Törpik és az U14-es korosztálytól egészen az U18-ig játékosok, ők a Honfoglalók – meséli. Többtucat játékos fordul meg a kezük alatt, merthogy Kovács Réka és Tóth Dániel csinál mindent, szervez, edzést tart; ráadásul Réka éppen babát vár, így párjára hárul a feladat nagyobb része. A nagykőrösi Ifjúsági Sporttelep egyébként egy igazi rögbi paradicsom lehet, hiszen a pálya megfelel a szabványméreteknek, csak egy mobillelátó hiányzik: - Főtámogatónknak, a Magic F+C Hungary Kft.-nek köszönhetően – amely egyébként fémszerkezet gyártásával foglalkozik – van tolongás gépünk, szabályos rögbi kapunk – mondja Kovács Réka. A nagy áttörés persze majd az lesz, amikor végleg megállapodik a pályaüzemeltetéssel kapcsolatban Kiss Antal, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke és Czira Szabolcs, a város polgármestere. De a tárgyalások jó úton haladnak. A pálya rendbetétele, az öltözők és a közösségi helyek felújítása, valamint egy lelátó építése ugyanis még vonzóbbá tehetné a fiataloknak a sportágat. Felnőtt bajnoki mérkőzést akár már most is lehetne itt rendezni, de néhány éven belül ez könnyen be is következhet. Beszélgetésünk napján a Honfoglalók csapata az U16-os bajnokságban 82:12-re nyert az Északi Régió együttese ellen: - Olyanok vagyunk, mint egy nagycsalád. Több kis támogató van, saját pénzüket is beletettük. A tagdíj nem lenne elég, pályázati pénzeket is nyertünk, de igazából a lelkesedés tartja össze ezt a közösséget – mondja Kovács Réka. A Honfoglalók U18-as csapata a következő héten a szerb válogatottal mérkőzik, és Tóth Dániel büszkén újságolja, hogy tavaly legyőzték déli szomszédunk nemzeti együttesét. – Három iskolában vagyunk jelen, az Arany János Református Általános Iskolában, a II. Rákóczi Ferenc és a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Előbbivel szorosabb is az együttműködésünk. A másik kettőben bemutató órákat tartunk. Nagykőrös kisváros, a testnevelők nyitottak. Nem az iskolákba bejutni nehéz, hanem a klubéletbe bevonni a gyerekeket, de ezen dolgozunk – fogalmaz Tóth Dániel.

Tóth Dániel és Kovács Réka tehát igazi rögbi család, de a teljesség kedvéért még ide kívánkozik egy név, Almási Bencéé. Ő Réka öccse, aki maga is ott volt Helsinkiben, ahol is a magyar felnőtt válogatott legyőzte Finnországot 37:5-re és egy osztállyal feljebb lépett, nem mellesleg indulhat a világbajnoki selejtezőben. Ugye milyen kicsi a világ?