Előreléptünk – szezonértékelő Kiss Antal elnökkel/1. rész

Szerző
KM
 | Kép forrása:
Kiss Antal elnök Fotó: Kraus Gabriella
2017. 08. 02.

Számos sikert hozott a mögöttünk hagyott szezon a magyar rögbi számára. De vajon vannak-e hiányérzetei Kiss Antalnak? A Magyar Rögbi Szövetség elnökével értékeltük az idényt, amelyben többek között a férfi 15’s és a férfi 7’s válogatott egy osztályt feljebb lépett.

-          Elnök úr, globálisan mennyire elégedett az elmúlt szezon válogatott eredményeivel?

-          Azt gondolom, hogy minden szinten előreléptünk. Mi azt ígértük magunknak, hogyha a sportkormányzat van olyan nagyvonalú, hogy a rögbit is elkezdi olimpiai sportághoz méltóan segíteni, finanszírozni, akkor meg is kell mutatnunk, hogy mi erre rászolgálunk. Még előttünk van szeptemberben egy U18-as 7’s rögbitorna, amitől sokat várunk, de ha alulról kezdjük, van már mögöttünk egy, az U18-as 15’s válogatott által elért pöstyéni Eb bronzérem a Conference 2-ben. Ez azt mutatja, hogy ígéretes az utánpótlásunk. Ez a műhelyeink sikere. Esztergom, Nagykőrös, Kecskemét, Vác mellett Szeged, Tárnok. Most már felbukkantak a rögbisek Sopronban is. A Budapest Exiles-ról nem is beszélve. Már igény van arra, hogy Budapesten létrejöjjön egy önálló bázis, ahol a gyerekekkel külön lehet foglalkozni. Ez mind-mind arra utal, hogy az utánpótlásunk nemcsak kezd magára találni, hanem minőségi foglalkozásokkal indul el az a felzárkózási program, aminek most egy állomásánál vagyunk. A pöstyéni bronzot nagyon jó eredménynek ítélem meg, nyilván végezhettünk volna előrébb, egy osztállyal feljebb is juthattunk volna, de a jövőben a klubokat is érdekeltté fogjuk tenni az utánpótlás-nevelésben.

-          Erre még visszatérünk, de a legnagyobb siker a férfi 7’s válogatott Eb győzelme volt a Conference 1-ben a burgaszi tornán, amely azt jelenti, hogy jövőre a csapat már a másodosztályban, a Trophy-ban szerepelhet.

-          Ráadásul minden mérkőzését megnyerte a válogatott, imponáló célaránnyal, imponáló játékkal. Ezt szinte vártuk, hiszen nem titkoltan azzal a céllal mentek ki a srácok, hogy megnyerjék a Conference 1-et. Ez sikerült, de ami ennél sokkal szívderítőbb, hogy Richie Williams-szel és Rob Jones-szal leültünk egy kis szakmai értékelésre, hogy Richie – aki már látott pár játékost – azt mondta, hogy ebben a nagyon fiatal, huszonegy év átlagéletkorú csapatban benne van a Grand Prix lehetősége. Ez azt jelentené, hogy Európa TOP 12 csapata közé tudunk kerülni, ami történelmi tett lenne a magyar rögbiben. Ha még mellé tesszük a 15’s csapatunk veretlen Eb szereplését a Conference 2-ben, a feljutását a Conference 1-be és azt, hogy két kört mentünk a világbajnoki pótselejtezőben, akkor most mindenki kalapot emelhet, hogy ilyen körülmények között, ilyen magas szinten szerepeltünk. A 7’s együttesnek egyértelműen a Grand Prix a cél 2020-ra, a 15’s válogatottnak pedig a Trophy nem elérhetetlen szint. Azzal nagyjából a rögbis társadalom, amely annyit dolgozott az elmúlt húsz esztendőben, helyére kerül Európában a férfi szakág tekintetében.

-          Ha van hiányérzet, akkor azt a női szakág jelentheti. Az ostravai Eb ötödik hely a Trophy-ban szép teljesítmény, de az esztergomi kilencedik lehetett volna jobb, nemde?

-          Azaz egység, motiváció, céltudatosság, erőfeszítés, összefogás, ami a férfi szakágban jelen van, és ami az eredményeiket hozta, ez hiányzik a női szakágból. Nem biztos, hogy a játékosok minőségében, képességében, dinamikájában, lendületében van a hiány, hanem a kohézióban. A fiúk nagyon összetartó csapatot alkottak, jó volt velük lenni, a lányoknál ezt az ember nem tapasztalta. Elsőként ezt szervezeti szinten kell megoldanunk. Rob Jones személyében egy alkalmas és kiváló, a női rögbiben is jártas szakember vezeti ezt a csapatot. Szervezettségben meg kell találnunk a megoldást. Biztosan lesznek idősebb játékosok, akik jövőre abbahagyják. Én támogatom a fiatalítást. Úgy látom, hogy a fiatal rögbis lányok között vannak tehetségesek, a tehetségek kibontakoztatásában kell segédkeznünk.

-          A hölgyeknél mi a cél hosszabb távon?

-          A Trophy most teljes mértékben a realitás. Ha meg tudjuk valósítani azt a programot, amiben nagyon komoly állóképességi, biokémiai felmérésen átesett sportolókkal szakmailag elkezdünk foglalkozni tizenkét hónapon keresztül, akkor kopogtathat majd a Grand Prix ablakán a női válogatott. Ehhez már most megkezdtük az egyeztetéseket egy erőnléti edzővel. Ha a Trophy-ban tudunk maradni egy-két évig, amíg a fiatal csapat meg nem erősödik, akkor a női válogatott is a helyén van.

-          Azt azért ne felejtsük el, hogy ez egy amatőr sportág ma Magyarországon! Különösen a 15’s és a 7’s féri válogatott sikereinél.

-          Több nyelven beszélő szakács, méhész, családapák, egyetemen tanulók, tehát sokféle civilfoglalkozást űzők alkotják a válogatottat. Így különösen tiszteletre méltó, hogy idáig eljutottak. Ha körbenézünk, hogy micsoda pénzek röpködnek ma a sport világában, akkor a férfiak teljesítménye különösen megsüvegelendő e tekintetben. Az egész magyar sport számára tartunk egy tükröt. Minden Magyarországon játszó rögbisre büszke vagyok, de különösen erre a két csapatra. A fiúk most megmutatták, hogy milyen a magyar virtus, ha alapos munka, elkötelezettség és összefogás van mögötte.