Európai szinten is erős klub lenne a Tárnok

Szerző
KM
 | Kép forrása:
Tárnok
2017. 09. 03.

Bár Tárnokon nem egészen két esztendeje van rögbi, az elnök és az edzők lelkesesedése példaértékű. A női csapat bajnoki bronzérme pedig csak egy állomás a klub életében, ahol az utánpótlás-nevelés rendkívül fontos feladat. Stekler Csabával, a Tárnok elnökével beszélgettem.

- Mióta van Tárnokon rögbi?

- 2015 decemberében ültünk össze két edzővel, Csont Lászlóval és Kálmán Dáviddal, és akkor határoztunk úgy, hogy elindítunk egy klubot. Manapság pedig nagyságrendileg hatvan sportolónk van. Egy nagyon jó női csapatra épült a klub, de jöttek a fiúk is, így jelenleg a bronzérmes női együttesünk mellett van női utánpótláscsapatunk, amely szintén harmadik volt, valamint férfi 15’s és 7’s együttesünk is. Szépen fejlődünk, jó irányba haladunk.

- Mi volt a vonzó abban, hogy Tárnokon meghonosítsák ezt a sportágat?

- Én régen Érden rögbiztem, Érden és Százhalombattán van csapat, és úgy gondoltuk, hogy Tárnokon egy űrt töltenénk be. Itt volt korábban is rögbi edzés, még a Batta keretein belül, úgyhogy a klub megalapításával ezt a tátongó lyukat tömtük be. Mi egy fapados egyesületet működtetünk, pénz és pálya nélkül próbálunk elindulni. Az alapokat rakjuk le egyelőre. A falu szabad pályáján játszunk, ahol meg kell küzdeni a helyi futballklubbal az öltözőhasználatért. De itt készülünk, és itt játsszuk a meccseinket. Szerencsére eddig mindig meg tudtunk állapodni. Ezen téren mindenesetre egyeztetünk a szövetséggel, de az hatalmas előrelépés lenne, ha lenne egy saját otthonunk.

- Mennyire elégedett a bajnoki bronzéremmel?

- Elégedett vagyok, de hozzáteszem, hogy még több is volt ebben a csapatban. Ez a hosszú felkészülési időszak után nem a reális eredmény. Igazából a csapat fejlesztése, egy ilyen fix tagokra épülő klub esetében már könnyebb, két lelkes edzővel, akik igyekeznek a helyi, illetve környékbeli fiatalokat maximálisan bevonni a klub életébe. Korábban Csont László és Kálmán Dávid a Battai Bulldogokban rögbizett, ott kezdtek el edzősködni, és ott kezdték el építeni a női csapatot is. A Battában kiváló majd Érdi Fogócska néven játszólányokból lett végül a Tárnok csapata. A bajnoki bronzérmes Tárnokból büszkén mondhatom, hogy a válogattat is erősítette Győr Szilvia, Bata Zsófia és Gránitz Zsuzsanna. Van két U18-as válogatottunk is, Kvak Málna és Pocseg Noémi, és ők nagyon eredményesen szerepeltek az Olimpiai Reménységek Tornáján, Krakkóban. Úgyhogy a reményeink megvannak a további jó szereplésre. Egy kemény, ütőképes csapat kialakítása a hosszú távú célunk, a rögbi alapok megerősítése. Egy erős klubot szeretnénk, magyar és európai szinten is.

- Van egyáltalán ennyi gyerek Tárnokon és környékén? A TAO sportágak nem szipkázzák el a gyerekeket a rögbi elől?

- Ez rajtunk múlik, mert ha kellően jól építjük fel a stratégiánkat, akkor lehet gyereket találni. Meg kell mutatni azokat a szépségeket és lehetőségeket, amelyek érdekessé teszik ezt a sportágat, meg kell mutatnunk a szülőknek is miért érdemes ezt a sportot választani (a rögbi jól fejleszti a stratégiai gondolkodást, térlátást, csapatban való beilleszkedést. Több esetben jó eredményt mutatott problémás viselkedés kezelésében is.). Tárnokon sporttagozatos általános iskola van, velük még nem tudtuk realizálni a kapcsolatot. De tavaly az érdi Vörösmarty Gimnáziumban már tartottunk edzéseket, idén a Batthyány Általános Iskolával egyeztettünk arról, hogy megtartjuk a toborzást és ott is tartunk foglalkozásokat. További iskolákba tervezzük még ezt rendszeresíteni. Ha érdekes, élménydús programokat szervezünk, akkor nem lesz gond az utánpótlással. Az iskolák között egy helyi bajnokságot is szeretnénk beindítani, ezzel rendszeressé tenné a mérkőzéseket, hogy a fiatalok jobban magukévá tegyék a rögbi nyújtotta élményt.

- Egy nagy útra készülnek a közeljövőben, ugye?

- A klubbal készülünk most Németországba, Münchenbe menni az Oktoberfest Tornára, amely egy amatőr 7’s torna. Hosszú évek óta megrendezik. Idén először összekötik ezt az amatőr rögbitornát a világ legnagyobb csapatainak a tornájával, a World Series együtteseit invitálják ide. Vagyis egyazon időben a müncheni Olimpiai Stadionban mérkőznek meg a profik egymással és amatőrök egymással. Így a legnagyobb játékosokat is megnézhetik a mi rögbiseink. Az amatőr férfitorna négycsoportos, az amatőr női pedig háromcsoportos lesz. Ez egy óriási motiváció egy magyar rögbisnek.

- A tárnoki klubnak van még egy 2018-as, az egész magyar rögbis társadalmat megmozgató tervezett eseménye, ugye?

- Január harmadik hétvégéjén egy fedett, műfüves kispályán, azaz egy 20X40 méteres pályán érintős rögbit szervezünk. Egészen pontosan 2018 percig tartó „touch rugby”-t, ami több mint harminchárom óra. Az elképzelés az, hogy pénteken este elkezdjük, és vasárnap reggelig csináljuk. Szeretettel várjuk az összes magyar játékost, illetve azok barátait itthonról, külföldről. Egy igazi örömtornát szeretnénk. A hosszú játékidő megvalósítása érdekében az a tervünk, hogy folyamatos cserékkel mindig a fáradt játékosokat pihentetjük, és így tudjuk biztosítani, hogy végig is játsszuk ezt a 2018 percet. A helyszín Tárnok Katlan Sportközpont. A magyar rögbi hírverése lehet az esemény.

 

 

Kálmán Dávid, utánpótlásedző:

- Mi nemcsak Tárnokról merítünk, hanem Érdről, Százhalombattáról is. Én mindig elfogult vagyok, és minden gyerekre azt mondom, hogy tehetséges. A rögbi annyira sokféle képességet igényel, hogy nincsen olyan gyerek, akibe ne lehetne megtalálni az ehhez szüksége tehetséget, képességet. A hétvégén lesz Dinnyésen, a Váci Péter Utánpótlás Emléktorna, amelyen mi is képviseltetjük magunkat.

- Fontos felkészülésen van túl a Morcos Kiscicák csapata, mi is volt ez?

- Igen, életük első rögbi edzőtáborában voltak a Dunakanyarban, Dömösön, ahol hatalmas élmények érték a csapatot.