Az utánpótlás-építés a legfontosabb a Medvéknél

Szerző
KM
2017. 09. 30.

Nagy változások történtek a Medvék RCE-nél. A női csapatuk alaposan megerősödött.
Huszti Katalin Székesfehérvárról érkezett, és játékos-edzőként irányítja az együttest. Két és fél éve alakult meg a női csapat, és Huszti Katalin végig részt vesz az edzői munkában.
Nem cél a bajnokság megnyerése. Az egyesület célja, hogy egy egységes, jól működő, folyamatosan bővülő csapat legyen, ahol nem csak felnőtteket, hanem fiatalokat és gyerekeket is a rögbi szellemiségére tudnak nevelni, tanítani. A férfi csapat a Gödöllői Ördögökkel projektcsapatot alkotva, Ördögi Medvék néven indult el az NB2-ben, ráadásul itt is új edző dirigál, az ír Johnny Russell. Solti Zoltánnal, a klub elnökével beszélgettem.

 

- Nagy változások történtek a Medvék RCE-nél. Erősödött a női csapat?

- Igen, erősödtünk, hiszen a párom, a válogatott csapatkapitánya, Huszti Katalin Székesfehérvárról hozzánk igazolt, méghozzá játékos-edzőként. Nálunk játszik Cziráky Fanni is, aki idéntől segédedzőként is kiveszi részét a csapat felkészítésében. Továbbá jött a Tárnok csapatától két válogatott játékos, Bata Zsófia és Gránitz Zsuzsanna. A lengyel bajnokságból Anna Salata és a cserediákként itt tanuló Kalea Palmer is bennünket erősít, valamint teljesen új játékosaink is vannak, akik a nyáron kezdtek rögbizni. Az első fordulóban mindenki nagy meglepetésére az összes mérkőzésünket megnyertük, így az első helyet szereztük meg, de sok munka áll még a lányok előtt, és a bajnokság vége még nagyon messze van, ezért nem is szeretnénk még arról beszélni, hogy akár a bajnokságot is megnyerhetjük. Terveink között szerepel, hogy tavasszal, vagy a következő bajnoki szezontól már külföldi bajnokságban is elindulunk és az is, hogy belekóstolunk a 15’s rögbi rejtelmeibe. Az köztudott, hogy Cziráky Fanni és Huszti Katalin is kézilabdázott, illetve a mai napig kézilabdázik, sőt még két másik lány is a kézilabdasportból érkezett hozzánk, de vannak, akik a rögbi mellett más sportágat is űznek, mint például a futás, a barlangászat vagy az amerikai foci.  A női együttesünk most 15-20 főből áll, ez pedig bizalomra ad okot. Vannak U16 és U18 korosztályú fiú játékosaink is, akik egyelőre szintén projekt csapatban fognak együtt játszani az olyan hasonló klubok csapataival, akiknél szintén kevés utánpótláskorú játékos van.

- A férfi együttes új edzővel készül a jövőben, ugye?

- Ez így van, az ír Johnny Russell érkezett hozzánk, egy baráti kapcsolat révén, aki edzi a Medvéket, valamint a Gödöllői Ördögökkel fuzionált csapatunkat, az Ördögi Medvéket. Mivel sem a gödöllőiek, sem mi nem voltunk elegen, ez a megoldás született, amiből mindkét csapat profitálhat a jövőben. Az NB2-ben játszunk, nem is célunk az NBI, mi ugyanis az utánpótlás-nevelésre fektetjük a hangsúlyt. Az ír edző érkezése egyébként már most jótékony hatással van a közös csapatra, amelynek létszáma 30-35 főre bővült. Johnny Írországban rögbizett, iskolában tanította is a játékot, de most az élet Magyarországra szólította, mi pedig kihasználjuk ezt a lehetőséget. Nagyon szeretjük az edzéseit, a régi rögbisek mellet egyre több új játékos is csatlakozik a csapathoz. A nyár folyamán több fiatal tehetség is megtalálta a klubunkat. Elsősorban létszámban és technikailag szeretnénk megerősödni, hogy mindkét klub meg tudjon állni a saját lábán és aztán ismét külön csapatként vághassunk neki a magyar bajnokságnak. Jelenleg heti kétszer Budapesten, a Tatai úton készülünk, de Cinkotán, valamint Gödöllőn játsszuk a mérkőzéseinket. A Medvék egyesületét 1998-ban alapította meg az ausztrál Mark O’Driscoll. Az öcsém, Gergő, valamint később én is a Medvékben kezdtünk el rögbizni. Az akkori csapatból sajnos már kevesen rögbiznek, de Dr. Koncz Tibor és Nikowitz Márkó már akkoriban és most is, valószínűleg a jövőben is a Medvéket erősítik, valamint Zelenka Viktor is a klubunk játékosa, akit a tavalyi év óta a 15’s nemzeti válogatottunkban is láthatunk szerepelni.

- Egy rögbis családból származik, ugye?

- Igen, édesapám, Solti László még az Árpádföld rögbi csapat kilencese volt. Ők játszották az első mérkőzést a Vörösmarty Gimnázium csapata ellen. Én tizenegy évet judóztam a Budapest Honvédban, de aztán 2001-től jött a rögbi. Azóta pedig semmi mást nem szeretnék már csinálni. Nagyon megszerettem ezt a sportot és teljesen az életem részévé vált. Olyannyira, hogy minden erőmmel azon dolgozom, hogy fejlődjünk és legyenek utánpótláscsapataink férfi és női vonalon is. Cziráky Fannival jelenleg is járjuk az iskolákat, toborozzuk a gyerekeket, mert nagyon komolyan gondoljuk, hogy ez a fantasztikus sportág az utánpótlás nélkül megszűnne.
Egyetlen dolog hiányzik a klub életéből: egy “saját” pálya klubházzal, ahol végre tényleg otthon lehetnénk, és ahol felnevelhetnénk a jövő új rögbis generációit.

- Mire a legbüszkébb a rögbis pályafutása alatt?

- Arra vagyok a legbüszkébb, hogy Gyolcsos Ferenc, akkori szövetségi kapitány oldalán a női felnőtt válogatott menedzsere voltam, amikor 2016-ban, Esztergomban ötödikek lettünk az Eb tornán úgy, hogy még Romániát is legyőztük a Trophy osztályban. Akkor az összesített tizennyolcadik helyezés a magyar rögbi történelem valaha volt legjobb eredményének számított, amit a lányok az idei EB szereplés után meg is tartottak. Jelenleg egyébként az egyesület vezetése mellett játékvezetőként is közreműködöm; a férfiaknál a magyar bajnokságban, valamint hazai rendezésű nemzetközi tornákon asszisztensként dolgozom, a nőknél 7’s-ben pedig mérkőzéseket is vezetek. Nagyon sokan, nagyon sokat dolgozunk, de reméljük, hogy a jövőben még többen csatlakoznak hozzánk és támogatnak ezen az úton.