A Fekete Oroszlánok már az óvodában is megjelentek

Szerző
KM
2017. 10. 07.

Péczely Ákos az U18-as férfi rögbi-válogatott technikai vezetője és nem mellesleg a Fekete Oroszlánok vezetőedzője. A Fekete Oroszlánok maglódi és környékbeli fiatalokból áll. A közel 50 fős klubban mindenféle korosztály játékosa megtalálható, de már az óvodában is megjelentek.  A felnőtt együttes a Soproni Sasokkal egyesülve Szfinx néven az NB2-ben is elindult. A Fekete Oroszlánok megalakulásáról, jelenlegi helyzetéről és jövőbeni céljairól beszélgettünk Péczely Ákossal.

- Mióta létezik a klub és hogyan jött létre?

- Nagyjából öt éve alakultunk meg. A Fekete Oroszlánok két város, Monor és Maglód csapatát jelentette kezdetben, most már Pestről is járnak ki hozzánk gyerekek, illetve több környékbeli településről. Az egyik játékosom négy éve egy olyan rágógumi matricát látott meg, amelyen egy nonfiguratív fekete oroszlán volt, innen jött az ötlet, hogy ez legyen a csapatunk neve. Persze az alapötletet követően felvettem a kapcsolatot több grafikussal is, amire a mostani logónk elnyerte a csapat tetszését. Hat éve kezdtem tevékenységem a maglódi Vermesy Péter Általános Iskolában tömegsportot tartó edzőként, a GIR (Get Into Rugby) program akkor indult el. Ott kezdtük el toborozni játékosainkat, ma is ezek a srácok alkotják a csapat magját. Akkoriban hatodikosok, hetedikesek, nyolcadikosok voltak. Ma közel ötven fő alkotja a klubot, fiúk-lányok vegyesen. Mivel én a rögbi esetében egy életpályamodellben gondolkodom, ezért most egy magánóvodában is megjelentünk a ball-play néven. Ez csupán koordinációs, labdás ügyességi gyakorlatokat jelent, ez még nem rögbi; de a rögbinek szeretnénk ezeket a gyerekeket megnyerni. Van U10-estől felfelé mindenféle játékosunk, legidősebbjeink már lassan közel vannak a tizenkilencedik életévük betöltéséhez. Az életpályamodell utolsó pillérje esetünkben a csapat idősebb játékosainak beintegrálása az edzői stábba, melyre többen is jelentkeztek közülük. A legnagyobb problémának azt látom, hogy amíg Franciaországban például már van U8-as korosztály is bajnokság szinten, nálunk az U12-es játékosok jelentik az áhított fiatal korosztályt, akik „korán” kezdik meg a rögbivel való foglalkozást. Pedig minél előbb kapja meg egy gyerek a sportág specifikus impulzusokat, annál jobb sportoló, annál jobb rögbis válhat belőle: a 8-14 éves kor ugyanis a legideálisabb a koordinációs készségek elsajátítására. A másik probléma, hogy az iskolai toborzóprogramokban, más labdasportok sok-sok leendő rögbis tehetséget visznek el, majd a legjobb esetet véve, évek múltán, egy-egy gyermek abbahagyva addigi sportágát kezdi meg a rögbivel való foglalkozást. Azonban azok a fontos évek, szinte minden esetben nem visszahozhatók a játékos sportkarrierjében.

- Mi volt a célja a Fekete Oroszlánokkal történt egyesülésnek?

- Amikor arról beszéltem, hogy életpályamodellben gondolkodunk, akkor arra is utaltam, hogy nem célunk elküldeni másik klubba a 18 évnél idősebb játékosainkat, ezért is indultunk a Sopronnal közösen az Nb2-ben, ezért is vagyunk több 2017-től, mint egy utánpótlásklub, ezért a Szfinx. Nem szerettünk volna egy Extraligás együttes fiókcsapata lenni. Az utánpótlás bajnokságokban, U16-ban és U18-ban más csapatokkal összeállva projekttornákon veszünk részt, amit Tóth Sándor irányításával szerveznek, míg az U12-14-es korosztályaink is jeleskednek szalagos rögbiben. A Szfinx-szel az a célunk az NB2-ben, hogy minél többet játszunk, minél többet tanuljunk, és minél több kidolgozott helyzetből minél több pontot érjünk el.

- Több játékosod is a válogatott csapatokat erősíti. Kikről van szó?

- Vinnai Dávid, Szekeres Zsombor és Túróczi Áron az U16-os, Farkas Álmos, Jakab Márk és Kovács Máté az U18-as együttest erősíti. Ennek a két csapatnak most lesz összetartása Richard Williams irányításával. A pöstyéni U18-as Eb tornán szerzett bronzéremből oroszlánrészt vett ki Zsíros Zoltán, Golej Márton és Makai Viktor is. Ők kiöregedtek korosztályukból, de azt nagyon jó iránynak tartom, hogy megalakult a múlt héten az U20-as válogatott is, meg is tartotta első összetartását Százhalombattán. Ez azért fontos, hogy ezek a játékosok nyomás alatt legyenek, hogy fejlődjenek, és hogy elérjék azt a szintet, amivel jövőre akár debütálhatnak is a felnőtt válogatottban.

- Te mindig is a rögbit akartad tanítani?

- Testnevelő tanárként dolgozom főállásban, de a hobbim és a hivatásom a tanári pálya mellett, hogy rögbi edző vagyok. Emellett oktatok saját testsúlyos edzésmódszereket, csoportokkal foglalkozom, sporttáborokat szervezek, és természetesen a válogatott munkáját segítem minden erőmmel. Tizenöt évig labdarúgó voltam, aztán a TF-en ismerkedtem meg Harmath Ákos által a rögbivel. A Budapest Exiles-nál dolgoztam erőnléti edzőként 2010-ben, de nyertem a TF-el érintős rögbi bajnokságot. Pécsett, 7’s tornán is részt vettem akkoriban, de különösebb játékrutinom, tapasztalatom nincsen a pályán. Én már túl idős voltam ahhoz, hogy komoly rögbis karrierem legyen, ezért is szerettem volna specializálódni a rögbin belüli erőnléti edzői feladatokra. A TF-en mesterdiplomát szereztem, és igyekszem a legújabb edzői módszereket követni és közvetíteni – beleértve a sportpszichológiát is –, amely alapja csapatom mindennapjainak. Sokszor nem könnyű körülmények közül jönnek játékosaim, fontos az, hogy edzőként megértsünk egy-egy viselkedési szituáció mögött megbújó problémát, és ezek ismeretében tudjuk segíteni játékosainkat akár pszichológiai módszerek segítségével is, pl. progresszív relaxációval.