A váci Királyság a bajnoki címre hajt

Szerző
KM
 | Kép forrása:
Fotó: Kraus Gabriella
2017. 10. 12.

A legutóbbi fordulóban, Cinkotán a Királyság nyerte az aktuális női 7’s bajnoki fordulót, előtte Vácott második lett. A Királyság csapata a 2015/16-os és a 2016/17-es szezonban is ezüstérmet szerzett. Tóth Istvánnal, a csapat vezetőedzőjével beszélgettem a jelenlegi helyzetről és a jövőbeni célokról.

- Mióta létezik a Királyság rögbi szakosztály és kik rögbiznek Vácott?

- 2015 augusztusától, mert előtte játékosaink az Elefántok RSE tagjai voltak. A Királyságnak azért lett ez a neve, mert a váci Király Endre Ipari Szakközépiskolában van a pályánk, így nem akartunk semmilyen állatnevet kitalálni. A szakosztályunk egyébként a Király Endre Diáksport és Utánpótlás-nevelő Egyesületen belül működik. Bár a 7’s bajnokságban szereplő női csapatunk van a kirakatban, hiszen legutóbb és azt megelőzően is a második helyen végeztünk, mindkétszer a Fehérvár mögött, de van férfi csapatunk is. A női csapatunk létszáma 10-14 fő között mozog, a férfiaké nagyjából 10-et jelent. Az szomorú, hogy a téli alapozáskor vagyunk húszan-harmincan is, de aztán eltünedeznek a játékosok. Kár lenne tagadni, hogy Vácott a kézilabdának, a futballnak és a kajak-kenunak nagy az elszívó hatása. Nagyon érdekes, hogy kimondottan váci játékosom nincs is, vannak Visegrádtól Esztergomon át még szegediek is, persze a tanulás miatt többen a közelben élnek.

- Ezzel együtt van egy nagyon erős női csapat, amely válogatott játékosok sorát adja.

- Öt felnőtt válogatott játékosom van, akik ott voltak a legutóbbi esztergomi Eb tornán is, Bertényi Bernadett, Bódi Anna Zsófia, Majdanics Laura, Tóth Dorottya és Tóth Rebeka, továbbá Antal Patrícia is kerettag. Emellett Barna Dorisz Napsugár, Patkó Alexandra és Róth Rebeka az U18-as válogatottat erősíti. A női csapat jól kezdte a mostani szezont, ami négy őszi és négy tavaszi fordulóból áll. Október 21-én Esztergomban következik a harmadik őszi forduló, majd november 5-én Székesfehérvárott a negyedik. Talán nem rugaszkodtunk el a valóságtól, ha úgy fogalmazok, hogy két ezüst után aranyra vágyik a csapat. A lányok egyébként nagyon céltudatosak, sokat fejlődnek, tanulnak.

- A férfi együttes viszont csak a 7’s bajnokságban képviselteti majd magát, hiszen a 15’s bajnoksághoz több emberre lenne szükség.

- Igen, ezért is adtuk kölcsönbe Mikulinszki Tamást és Szabó Gábort a Százhalombattának – ők már voltak válogatott kerettagok –, hogy fejlődjenek, mert ez az egész rögbis társadalom érdeke. Ki kell még emelni Gál Bencét, Tímár Ádámot és Gulyás Olivért, ők is ott toporognak a nemzeti csapat háza táján. Amellett, amit már mondtam, hogy több sportággal is meg kell harcolni Vácott, nincs könnyű dolgunk, mert még mindig sok az előítélet a rögbivel szemben. Sokan pedig az amerikai futballal keverik. Szóval lassan, de haladunk előre.

- Mi a helyzet a pályával, amely méretét tekintve tökéletesen alkalmas a rögbire?

- Sok fejlesztés van tervben. A szövetség segít a pálya felújításban. Az iskolánk, amely a Váci Szakképzési Centrum fő bástyája építkezések előtt áll. Lesz egy kollégium a pálya mellett, szeretnénk egy 200-300 fős lelátót is a mérkőzésekre. Ez a bázis így alkalmas lenne Eb-mérkőzések vagy egyéb válogatott találkozók lebonyolítására is, valamint edzőtáborokat is tudnánk szervezni. Ha mindez megvalósul, akkor a rögbi egyik fellegvára lehet Vác, és biztosan könnyebb dolgunk lenne a toborzások alkalmával is.