Vereség, amiből lehet tanulni

Szerző
KM
 | Kép forrása:
Fotó: Kraus Gabriella
2017. 10. 21.

A magyar felnőtt 15’s rögbiválogatott Svédország után ismét csak nagy csatában kapott ki ellenfelétől, ezúttal 12:6-ra Lettországtól, Esztergomban. A magyar csapat végig egyenrangú ellenfele volt a világranglistán több mint húsz hellyel előrébb lévő riválisánál. A találkozó egyes szakaszaiban a győzelmet is megszerezhette volna. Nem kezdődött jól számunkra a mérkőzés, hiszen rögtön az ellenfél egy büntetőrúgást értékesített. Aztán Stiglmayer Márknak volt egy ígéretes elfutása, gyorsaságával nemegyszer meglepte a letteket, sajnos a 38. percben le kellett cserélni. Az első diagnózis szerint combizom-szakadást szenvedett. Ekkor már 3:3 volt az állás, mert a 30. percben Martin Sacaze büntetőből egyenlített, sőt az első félidő ráadásában ugyancsak büntetőből a vezetést is megszerezte a csapatnak. 6:3-as magyar vezetéssel vonulhattak az öltözőbe a csapatok. A második félidőben a vendégek többet birtokolták a labdát, az 51. percben előbb egyenlítettek büntetőből, majd a 65. percben szintén büntetőből a vezetést is megszerezték. A találkozó sorsa a 70. percben megpecsételődött Ágotai Ákos kiállításával, hiszen a magyar válogatott emberhátrányba került. Két perccel később újabb büntetőrúgással 12:6 lett a letteknek. Richie Williams együttese a végén még heroikus küzdelmet folytatott a győzelemért, hiszen egyetlen cél megszerzése megfordíthatta volna a találkozó kimenetelét. De maradt a 6:12, amely egy pontot jelent azért a magyar csapatnak is, hiszen nem volt meg a hét közte. A tavasz folyamán Ukrajna és Litvánia következik, és a cél továbbra is bennmaradás.

Máthé Zoltán csapatkapitány: - Azért kaptunk ki, mert nem tudunk még százszázalékosan koncentrálni. Csak úgy lehet ezen a szinten nyerni. Két évvel ezelőtt is, amikor ebben a divízióban jártunk, nagyon jó meccseket vívtunk, pár pontokkal kaptunk ki. Fejben jobban itt kell lenni! Az is lehet az oka a vereségnek, hogy néhányan hiányoznak a keretből, akik a tavasszal itt voltak, de ez volt a kilencedik meccs, amióta együtt dolgozik ez a csapat, és nagyon jól összeszokott, nagyon érezzük egymást. Egyszerűen ez a szint más, itt sokkal gyorsabb ellenfelek vannak, sokkal nagyobb a nyomás. Ehhez a feladathoz fel kell nőni! Az is fontos, hogy többet kell birtokolni a labdát, hiszen csak akkor tudunk pontokat szerezni. Tavasszal Gibraltár ellen idegenben lesz egy barátságos meccsünk, és aztán a két éles összecsapás következik, Ukrajna és Litvánia ellen. Még többet kell dolgoznunk! Bent akarunk maradni ebben az osztályban!

Martin Sacaze: - Fizikailag talán keményebbek voltak, mint mi, de az első félidőben nagyon jól védekeztünk. A Conference 1-ben a lettek jól ismerik a kemény és nehéz meccseket, ebben mi rutintalanok vagyunk. Túl sok büntetőt kaptunk. Az első félidőben mi diktáltuk a tempót, a második félidőben már nem, amiből az a tanulság vonható le, hogy többet kell játszani. Kicsit talán el is fáradtunk, de a cserék frissítették a csapatot. A második félidőben inkább a hibáinkat használták ki a lettek, nem voltak jobbak. A tavasz folyamán muszáj megnyernünk legalább az egyik meccset, hogy bennmaradjunk. Nehéz lesz, de ebben az osztályban tudtuk, hogy már nincsenek könnyű mérkőzések. Az biztos, hogy nagyon akar a csapat, fejlődni akarunk, dolgozni fogunk. Az is fontos még, hogy higgyünk magunkban, hogy meg tudjuk verni a litvánokat vagy az ukránokat is.

Stiglmayer Márk: - Valószínűleg combizom-szakadást szenvedtem, talán csak részlegest. Most pár hét pihenő vár rám, aztán majd edzem, ahogy eddig, olykor napi kettőt is. Az egyik elfutásomnál talán nem a legjobb megoldást választottam, de így is nyertünk nagy területet, viszont emberből vagyunk, ezért hibázunk. Ebben a csapatban mindenki próbál minél többet edzeni, de nem vagyunk profik, mindenki egyetemre jár vagy dolgozik, családja van. Én úgy alakítom az életemet, hogy a rögbi legyen az első, talán ezzel is magyarázható a gyorsaságom. De nem én vagyok egyedül ezzel, hogy ennyit beleteszek a rögbibe. Az első félidőben nem voltak jobbak nálunk a lettek, sőt vezettünk is 6:3-ra, a másodikban szétszórtan játszottunk. Nem azt a játékot játszottuk, amit mi tudunk. Az sem segített, hogy a játékvezető sokszor elvette tőlünk a labdát, amikor elkezdtünk felépíteni egy támadást. Ez megtörte a lendületünket. Papíron a svéd és a lett csapat gyengébb, mint lesz az ukrán és a litván. Úgyhogy ez nagyon nagy kihívás lesz. De ez a két csapat is verhető, még akkor is, ha nem mi leszünk a mérkőzések esélyesei. Az biztos, hogy nehezebb dolgunk lesz, mint eddig, tehát mindenkinek 120%-ot kell beleadnia!

Szabó Tamás: - Azért nem sikerült, mert a második félidőben teljesen fegyelmezetlenek voltunk, nem tartottuk be az edzői utasításokat, és nem szereztünk pontot, továbbá elkezdtünk kapkodni ahelyett, hogy kontrolláltuk volna a játékot. Pocskai Szabolcsot tudtuk pótolni a tolongásban, az ő hiányát megoldottuk. De inkább a fegyelmezetlenség számlájára írnám a vereséget. Az elmúlt szezonban minden összejött, könnyebb volt a szint, és az ellenfelek a hibáinkat nem bosszulták meg annyira. Itt viszont a riválisok könyörtelenül kihasználják, ha hibázunk. Túl sok volt a hiba, ami nem fér bele a játékba ezen a szinten. Fiatal csapat vagyunk, és elvisz bennünket a hév, nem rendelkezünk még azzal a rutinnal, ami egy ilyen mérkőzésen a győzelemhez szükséges. Jó lett volna az őszi két mérkőzésből az egyiket megnyerni, de azon leszünk, hogy a tavasz folyamán nyerjünk, és bennmaradjunk a Conference 1-ben.

Thomas Ducrocq: - Fel kell nőnünk csapatként, mert nagy lehetőség van ebben az együttesben! Fizikailag is és mentálisan is tapasztalatlanok vagyunk. Fontos, hogy amikor vezetünk, játsszunk intelligensen! Két évvel ezelőtt is csak szoros csatákban veszítettük el a meccseinket, de elveszítettük. Remélem, hogy ezúttal másként alakul tavasszal. Mindenki nagyon komolyan edzett, nagyon komolyan készült erre a találkozóra, Richie Williams nagyon jól mutatta az irányt, de jobban kell hinni a győzelmünkben! Amikor ott vagyunk a huszonkettesükön belül, akkor meg kell tartani a labdát, mert abból pont kell, hogy legyen! Én optimista ember vagyok, nem szabad tartanunk a tavaszi két Eb mérkőzéstől! Azt mondják, hogy az ukrán és a litván jobb csapat a miénknél. Ebből előnyt kell kovácsolni, felszabadultan, nem görcsösen kell játszani! Ha bízunk magunkban, mindkét együttest legyőzhetjük.

Kiss Antal elnök: - Egy vereség után természetesen csalódott az ember, de látom azt is, hogy milyen munka van ezekben a srácokban, és azt is tudom, hogy ez a szint – ahová feljutottunk – más minőség már a rögbiben. Csalódott vagyok az eredmény miatt, mert ebben és a svéd mérkőzésben is benne volt a győzelem lehetősége. Azonban egy-egy pontot kaptunk, hiszen hét pontos különbségen belül maradtunk, ami azt jelenti – és ezért nem vagyok csalódott –, hogy az ellenfeleinknek nemcsak, hogy meg kellett dolgozniuk a győzelemért, hanem már a 65. perctől nézték az eredményjelzőt, hogy mikor lesz vége a mérkőzésnek. A magyar rögbi felnőtt a Conference 1 szintjére, és azt gondolom, hogy itt is van a helyünk. Két nagyon kemény meccs következik, Ukrajna és Litvánia ellen. Remélem, hogy tudjuk teljesíteni a feladatunkat és bennmaradunk a Conference 1-ben. Tavasszal nagyon együtt volt a csapat, egyértelműen hiányoznak a válogatottból játékosok, de azt kell, hogy mondjam, hogy ez az együttes így is erős. Nagyon nehéz azt feldolgozni a csapatnak, hogy Stiglmayer Márk az első félidőben egy izomszakadás miatt kiesik. Ugyanakkor ez a játék ezen a szinten fejben dől el. Fejben ilyen kemény ellenféllel szemben nagyon erősnek kell lenni! Ezek a játékosok az elmúlt időszakban nagyon komoly terhelést kaptak úgy fizikailag, mint taktikailag, mentálisan; ugye új tolongásedzőnk van, videó elemzéseket végzünk. Ezt a tempót még fel kell venni, és ha ez sikerülni fog, akkor tavasszal a Litvánia elleni mérkőzésünk egy újabb, nagyon komoly élmény lesz a rögbit szerető embereknek.