Tizenhatan Tóth Sándortól

Szerző
KM
2017. 10. 29.

Az érdi Fogócska SE fontos pillére a magyar rögbinek. Elég, ha csak azt vesszük alapul, hogy Gulyás Bendegúzzal már a tizenhatodik játékos került ki Tóth Sándor kezei közül az évek során, aki eljutott a felnőtt nemzeti válogatottba. A kiváló utánpótlásedzővel arról is beszélgettünk, hogy döntő szerepet tölthetnek be az iskolák az egyesületek és az egész rögbis társadalom szempontjából; hogy mik a célok a Fogócska SE-nél; és hogy az érdi egyesület ismét a százhalombattaiak bázisát jelentheti.

- Mióta létezik a Fogócska SE?

- A Fogócska egy sportegyesület, amelynek egyik szakosztálya a rögbi. Jómagam tizennyolc éve tanítok Érden, a Bolyai János Általános Iskolában, azóta foglalkozom rögbisekkel itt. Ez a közösség tehát tizennyolc éve létezik, csak az változott, hogy mikor hová tartoztunk. Az identitást én biztosítom, mert a gyerekek jönnek-mennek. Tizenkét évig működtünk együtt a Battai Bulldogokkal, majd utána az egyik gyerek édesanyja, Mentes Éva hívott az egyesületéhez. Ez a klub Down-kórosokkal és egyéb sérült emberekkel foglalkozott, úszószakosztálya is volt, egy gyereke speciális olimpiát is nyert. Beálltunk ide, az egyesület reaktiválódott, most vannak a klubnak tollaslabdázói és dartsosai is. 2011 óta tartozunk mi, rögbisek is a Fogócska SE-hez.

- Mennyi rögbise van ma a Fogócska SE-nek?

- Most újra elkezdtünk a százhalombattaiakkal együtt dolgozni, megint az ő utánpótlásbázisuk leszünk. Nagyjából hetven igazolt gyerekről, fiatalról beszélhetünk, de ennél többen vannak az edzéseken. Nem mindenkit lehet azonban rávenni, hogy igazolt versenyző is legyen. Ez voltaképpen egy utánpótlás-szakosztály, van U10-es, U12-es, U14-es, U16-os és néhány junior játékosom is, akik már a Batta felnőtt csapatában játszanak. Van egy U16-os lánycsapatom is, és indulunk a bajnokságban is. A TAO bejövetele nem tett jót a rögbinek, mert elszipkázzák előlünk az ún. TAO (társasági adókedvezményből részesülő sportágak: labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong, röplabda – a szerk.) sportágak a gyerekeket. Idén Gyolcsos Ferenccel nekiláttunk, hogy legyen ismét kadét –és juniorbajnokság. A juniorban három együttes indulna, Esztergom, Nagykőrös és a dunántúli-budapesti projektcsapat, kadetben pedig kettő. Muszáj ezt megcsinálni, hogy legyen játéklehetőségük a fiataloknak, a válogatott összetartásokon és nemzetközi mérkőzéseken túl is.

- Mi a cél most a Fogócska SE-nél? Feladni gyerekeket a Százhalombattának?

- Teljes önállóságunk idején, én nem szabtam meg a juniorkorú srácoknak, valamint a felnőtteknek, hogy hol játsszanak. Voltak olyan, akik a Kosokba mentek, volt olyanok, akik a Tárnokban szerepeltek, és vannak, akik most a Battában játszanak. Egyébként most is van 10-12 olyan rögbis a Battai Bulldogokban, akit én neveltem. Sőt, a legutóbbi bajnoki döntős csapatukban – amely az Esztergommal mérkőzött – a huszonhárom fős keretükben tizennyolc általam felnevelt játékos volt. Én szívesen dolgozom bárkinek. Ha egy gyerek elköltözik és más csapatnál, más klubban folytatja, engem az nem zavar. De nyilvánvaló, hogy a Bulldogokhoz megy majd a legtöbb tehetség.

- A Bolyai János Általános Iskola a Fogócska SE bázisa?

- Ha nem vagyunk jelen egy iskolában, akkor ott a rögbi nem fog meghonosodni. Erről már korábban is beszéltem. Kívülről szinte lehetetlen bemenni egy iskolába, a testnevelő tanárokat más sportágak „megvásárolják”, az edzésidő pedig az intézményekben nagyon korlátozott. Az érdi Bolyaiból, az én iskolámból kerül ki az igazolt játékosaink több mint kilencven százaléka. Persze néha egy-egy barát máshonnan is érkezik, de nem jellemző. Nekem könnyű dolgom van, hogy a Bolyaiban tanítok, mert így mindig akadnak gyerekek, akik szívesen kipróbálják a rögbit és aztán a sportágnál maradnak. Persze nem tagadom, hogy az életkor előrehaladtával, egyre nagyobb a lemorzsolódás. Tavalyi évben a GIR programon felbuzdulva én nyitottam volna más iskola felé, mert van egy lelkes testnevelő tanárnő, aki fogékonynak mutatkozott a rögbi iránt. De aztán sem egy minimális összeggel, sem felszereléssel nem tudták ezt az ügyet támogatni, pedig minden egyes iskola nagyon fontos pillére lehet a sportágnak. Ez kritika a szövetségnek. Nagyjából van hat testnevelő az országban, aki bent van egy iskolában és mellette a rögbiben dolgozik. Nagy hiba lenne egyetlen iskoláról is lemondani, ahová bejuthatunk.

- A Fogócska SE hány gyereket ad a korosztályos válogatottakba?

- A pöstyéni U18-as Eb tornán, ahol harmadik lett a csapat, egy emberem játszott, Pataki Patrik. Szanyi Zsombor, Mező Alex, Balogh Erik Zoltán ott voltak Mándokon, amikor a korosztályos együttes az ukrán klubcsapattal mérkőzött meg március végén. Amire viszont nagy büszke lehetek, hogy Gulyás Bendegúz a tizenhatodik játékosom, aki eljutott a felnőtt nemzeti válogatottba, épp a svédek ellen mutatkozott be a 15’s együttesben pár héttel ezelőtt az Eb Conference 1-es divíziójában. A jelenleg kaszkadőr Kriskó Tibort leszámítva valamennyi korábbi vagy jelenlegi válogatott játékos a Bolyai Általános Iskolából került ki…