Senki sem veszhet el

Szerző
KM
2017. 11. 04.

Szombaton a Szeged, vagyis a Gorillák ellen játszik a magyar régiós válogatott, vasárnap pedig az U16-os együttes Ljubljanában a szlovén válogatottal mérkőzik. A régiós válogatott szerepéről, a magyar rögbiben betöltött helyéről és az U16-os válogatott új kihívásairól beszélgettünk Angyal Andrással, aki egyrészt a régiós válogatott menedzsere, szervezője; másrészt Máthé Zoltánnal együtt Richie Williams segítője az U16-os csapatnál.

- Mikor alakult meg a régiós válogatott és milyen céllal?

- Augusztus végén alakult meg, akkor indult el ez a program, amelynek a lényege, hogy senki ne vesszen el a magyar rögbi számára. Akik kimaradtak a felnőtt válogatott keretből, mert például túl fiatalok, még nem értek be arra a szintre, azoknak itt a helyük. Van itt százhalombattai, kecskeméti játékos, van rögbis a Budapest Exiles-ból, a Kosokból, Tárnokról, Sopronból, Maglódról, Székesfehérvárról, Szentesről. A későbbiekben innen kerülhetnek be játékosok a felnőtt válogatottba. Akik itt játszanak, azoknak még nincs elég játéktapasztalatuk vagy idáig nem kaptak annyi lehetőséget, tehát nem jelenti azt, hogy ne érhetnék utol a felnőtt keret tagjait. Magyarországon nincs U20-as vagy U23-as válogatott, ezért azok a fiatal játékosok, akik az U18-ból kiöregedtek, egyszerűen nem kallódhatnak el. Ők nem kerülhetnek ki a mi látókörünkből. Viszont ha az U18-ban korábban játszottak, jól játszottak, akkor már bizonyították, hogy fontosak a magyar rögbinek.

- Hajdanában a magyar labdarúgócsapatnak volt egy B válogatottja, talán kicsit ahhoz hasonlítható a helyzet.

- Abból a szempontból mindenképpen, hogy a régiós válogatottból át lehet kerülni a felnőtt csapatba. Lehet, hogy pár évnek el kell telnie, de lehet, hogy valaki már előbb letesz olyan teljesítményt, ami ezt eredményezi. Egyébként azért a Szeged ellen játszunk szombaton, mert jelenleg nagyjából ennek a csapatnak a játékereje felel meg a régiós válogatott játékerejének. Ez a szombati mérkőzés egy jó felmérő lesz nekünk is és a játékosoknak is.

- Szombaton késő délután viszont már Gárdonyban leszel, hiszen ott edz az U16-os csapat, amely vasárnap Ljubljanában játszik a szlovén válogatottal felkészülési mérkőzést.

- A régiós válogatott elmúlt két edzésén 40-45 fő szerepelt, a Szeged ellen 25 fő kapott meghívót. Az U16-os válogatott most alakul át, hiszen új idény kezdődött, új korosztályból kell válogatni. Itt 30-40 fő vesz részt az edzéseken. Mindkét munkát Richie Williams felügyeli. Az U16 nagyon fontos a magyar rögbi hosszú távú jövője szempontjából. Fontos, hogy aki szeretne magasabb szinten rögbizni, érezze, hogy törődünk vele. Az U16-os csapatnál Máthé Zoltánnal edzőként dolgozunk Richie Williams irányításával, a régiós válogatottnál pedig szervezőként, menedzserként segítem a munkát.

- Azt tudom, hogy a Budapest Exiles csapatában a mai napig játszol is.

- Igen, a Budapest Exiles első és második csapatában is megfordulok, pillért valamint leválót játszom. Így büszkén mondhatom magamról, hogy 2017 tavaszán bajnoki címet is ünnepelhettem a többiekkel a 15’s rögbiben. Korábban magyar egyetemi válogatott voltam, 2012-ben a világbajnokságon Brive-ben, 2013-ban az Európa-bajnokságon, Szófiában is játszottam. Négyszer voltam egyetemi bajnok, kétszer a 7’s bajnokságban is első helyezett. Nagy álmom még, hogy bekerüljek a felnőtt 15’s válogatottba, ezért a heti két rögbis edzés mellett háromszor crossfitre is járok, hogy jó legyen a kondícióm. Korábban öt évig dolgoztam edzőként a Gödöllői Ördögöknél, 2015-ben pedig az egyetemi Eb-n szerepelt csapatot irányítottam. Civilben egy spanyol cégnél vagyok kereskedelmi menedzser. A mostani rögbis munkám hatalmas kihívás, hiszen a sportág jövőjét alapozzuk meg.