Közép-európai rögbi központ leszünk?

Szerző
KM
2017. 12. 06.

Fontos napok előtt áll a magyar rögbis társadalom, hiszen december 8-a és 10-e között mindenki ott lesz Dobogókőn, akit érdekel ennek a sportágnak a jövője: játékosok, edzők, klubvezetők, játékvezetők és a sor úgy sem lehet teljes. Az esemény rangját növeli, hogy egy legenda is érkezik, Phil Davies világbajnoki bronzérmes. Az egykori walesi játékos maga is tart majd előadást, jelenleg a namíbiai válogatott szövetségi kapitánya. Az eseményen majd megtudhatjuk azt is többek között, hogy ki lett az év játékosa a hölgyeknél, a férfiaknál a 15’s és a 7’s rögbiben vagy kit választottak az év edzőjének. A dobogókői esemény előtt, Kiss Antallal, a Magyar Rögbi Szövetség elnökével beszélgettem.

- Ez a háromnapos konferencia lesz az év egyik legfontosabb eseménye?

- Egészen biztos, persze nyilvánvalóan vannak mögöttünk bajnoki mérkőzések, Eb-selejtezők, Európa-bajnoki tornák, amelyeken bizonyította Magyarország, hogy rajta van az európai rögbi térképén, a világban is felfigyeltek ránk a walesi edzőnek, Richard Williamsnek köszönhetően. Eddig minden mérkőzésünkön, minden rendezvényünkön helytálltunk, de itt az ideje annak, miután megmutattuk magunkat, hogy képesek vagyunk ilyen szinten bizonyítani, hogy saját magunk sorait is időről időre rendezzük. Tavaly a klubvezetőkkel volt szerencsém leülni, de mivel egy nagyobb fejlesztési támogatást kaptunk a kormánytól, úgy gondoltam, hogy itt az ideje annak, hogy a válogatott játékosok, a klubvezetők, a játékvezetők, az edzők, szakemberek összegyűljenek, és meghatározzuk a magyar rögbi irányelveit. Ellátogat hozzánk Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság volt elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja. De ott lesz a világbajnoki bronzérmes walesi rögbi legenda, Phil Davies, aki manapság a namíbiai válogatott szövetségi kapitánya. Ez egy olyan workshop, egy olyan szakmai konferencia, képzés lesz, ahol mindenkinek rá kell majd jönnie arra, hogy végre kezdjük el magunkat komolyan venni. Eddig a barátságos rögbi közösségek napjait élte mindenki. Ha szeretnénk komolyabban venni ennek a sportágnak a jövőjét, akkor össze kell jönnünk időről időre és fel kell tudnunk zárkózni az európai és majd a világ elitjéhez is. Ez az alkalom jó lehetőség lesz arra is, hogy az év legjobbjait díjazzuk. Az év végén általában az ember számvetést készít az elvégzett munkáról, díjazza, jutalmazza azokat, akik kiemelkedően szerepeltek és előretekint. A lehető legprofesszionálisabb rendszer felépítésével kell nekivágnunk a következő évnek. A professzionális szervezet felépítése vonatkozik a nyilvántartási rendszerünkre, a mérkőzéskövető és regisztrációs rendszerünkre, amely még gyerekcipőben járt egy-két évvel ezelőtt. A klubok tekintetében is meg kell hozni azokat a változásokat, amelyek elengedhetetlenek. Ami elég volt három-négy évvel ezelőtt szervezési és adminisztrációs szinten, az ma már nem elég. Bizonyítanunk kell, hogy ez egy olimpiai sportszövetség. Természetesen mindenkinek, edzőnek, játékosnak, játékvezetőnek tudnia kell szintet lépnie.

- Nagy tervekről is esik szó majd Dobogókőn.

- A napokban kaptam meg Octavian Morariunak, az Európai Rögbi Szövetség elnökének a levelét, amelyben kifejezi támogatását, hogy Magyarország legyen Közép-Európa rögbi központja. Most úgy tűnik a korábbi évekkel szemben, hogy ez valóság lehet. Mi nem csupán egy pályát szeretnénk Budapestre, hanem egy közép-európai központot felépíteni. Ez kicsit furcsán hangzik, amikor a bajnok Budapest Exilesnak nincsen pályája. Azon is próbálunk segíteni, közösen a gyeplabdával, hogy egy olyan kombinált műfüves pályánk legyen, amely a heti, napi edzéseken túl a versenysportot is ki tudja szolgálni. Tehát nagyobb léptékben gondolkodunk, és próbálunk egy olyan irányt szabni ennek a sportágnak, ami méltó a világszintű sportértékének. Sikerült egy sportszergyártó céggel megállapodni, és kiváló minőségű cipőket kapnak majd a klubok, többek között a támogatások keretében. Ami még fontos lépés, hogy egy csokorba sikerült szerveznem kilenc olyan olimpiai sportágat, amely fejlődő, felzárkóztatandó sportág és egységesen szeretnénk kommunikálni az olimpiai sportvezetéssel. Ezek a sportágak a negyven százalékát teszik ki az olimpiai műsornak úgy, hogy idehaza az éves sportköltségvetésnek nagyjából a 2-4%-át kapták meg tavaly, amely ráadásul olimpiai esztendő volt. De korábban ennek a kilenc sportágnak a működési támogatása az 1%-ot sem érte el a látványsportok és a kiemelt sportágak mögött. A kilenc olimpiai sportág mellé a nyolc paralimpiai is csatlakozott. Engem és Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét hatalmaztak fel, hogy járjunk el ezeknek a sportágaknak az érdekében. Szeretnénk egy közös edzőbázist, szeretnénk egy olyan egységes támogatási rendszert, amivel a magyarországi olimpiai mozgalom erejét is növeljük. Esetleg későbbi bármilyen világszintű esemény kandidálásánál ezek jó pontot jelenthetnek.