2018: A MAGYAR RÖGBI HŐSIES ÉVE

2019. 01. 14.

A Magyar Rögbi Szövetség Kiss Antal elnök úr vezetésével, a 2017-es évet is túlszárnyalva, turbó üzemmódban vitte végig a 2018-as esztendőt,

és hősies küzdelemben teljesítette a rá váró kőkemény kihívásokat!

MAGYARORSZÁG

11 rögbiválogatottja

225 rögbijátékossal

141 közös edzéssel készülve

22.000 km utazva

31 versenyeseményen

72 mérkőzést vívott meg.

A válogatottakba 28 klub adott játékost.

A szövetség 13 hazai versenyeseményén az 1.080 külföldi résztvevő 2.010 vendégéjszakát töltött hazánkban.

23 nemzet csapatai ellen játszottunk:

Svédország Törökország Finnország Gibraltár USA Dánia Izrael Hollandia Ukrajna Litvánia Ciprus Lettország Szlovákia Moldávia Bulgária Románia Szerbia Horvátország

Ausztria Csehország Lengyelország válogatottjai illetve angol és francia regionális csapatok ellen léptünk pályára.

2018-ban a legtöbb figyelmet és a legnagyobb programot a férfi junior korosztály kapta.

*

Idézzük fel 2018-as esztendő 9 örökre emlékezetes hőstettét csapatainktól.

*

A MAGYAR NŐI 7’S VÁLOGATOTT HŐSTETTE

Június 24., Dnyipro, Trophy EB – meccs az 5.helyért

Svájc - Magyarország 7:27

A hosszú és nehéz utat megjáró magyar női válogatott, sérülésekkel és fáradtsággal dacolva, példás egységben és sziporkázó játékkal győzte le, a nagyon magabiztos, angliai élcsapatokban játszó top játékosokkal felálló svájci csapatot, és szerezte meg a torna 5. helyét. Ez meccs kulcsfontosságú volt a csapat életében, hiszen hatalmas hitet adott, és nagyban hozzájárult, hogy Magyarország női válogatottja a szegedi 2. forduló után történetének legjobb eredményét, az összetett 5. helyet érte el.

*

A MAGYAR FELNŐTT XV-ÖS VÁLOGATOTT HŐSTETTE

Április 28., Lemberg, C1 EB csoportmeccs

Ukrajna- Magyarország 19:19

Néhány éve a magyar válogatott sikeréért senki nem adott volna egy lyukas garast sem, sőt az őszi svédek és lettek elleni vereségek után sokan legyintettek: „Áh, úgyis kiestek, az ukránok ellen semmi esélyetek nincs.” Ám a csoda mégis megtörtént, beérett Richie Williams két és fél éves munkája, a csapat csodálatos hitének és összefogásának gyümölcseként

egy emberként harcolva, az utolsó másodpercig vezetve,

a stadion avatót megkeserítve, hajszál híján legyőzte félelmetes ellenfelét.

A bennmaradásunkhoz a döntetlen is elég volt...

*

A MAGYAR FÉRFI 7’s- VÁLOGATOTT HŐSTETTE

Július 1., Siauliai, Trophy EB,

Ukrajna- Magyarország 14:17

A torna Challenge döntőjében, az utolsó mérkőzésen ismét szembetalálkoztunk az

atléta gyorsaságú, szoborszerű izomzattal bíró játékosaival kiálló ukrán válogatottal.

A mieink?

A tornára már 4 alapjátékosunk sérülés miatt nem tudott eljönni, azután az első meccsen első perceiben 2 játékosunk sérült és került a kórházba.

Ám az ezer sebből vérző, a tornát tíz játékossal végküzdő () magyar csapat nekirontott kőkemény ellenfelének és nem engedte levegőhöz. A rendes játékidő 14:14-es döntetlent hozott.

Van e még jártányi erőnk a legeleslegvégén ? Van.

Büntetőt harcoltunk ki, és Teisenhoffer László hidegvérrel, dropból berúgja…..

*

A MAGYAR FÉRFI u18-as 7’s- VÁLOGATOTT HŐSTETTE

Szeptember 2., Esztergom, TROPHY EB, rájátszás

Magyarországu18 - Horvátországu18 22:17

A magyar junior válogatott hosszú menetelés után érkezett a horvátok elleni rangadóhoz.

A vendég csapat tavasszal a XV-ös EB-n hazai pályán megszerezte az EB tornagyőzelmet, a mieink veretlenül a 3.-ok lettek, de egymás ellen ott nem játszottak. Ám itt igen.

Hatalmas csatát vívtunk. Pattanásig feszültek ez idegek a pályán és a nézőtéren egyaránt, de a fiúk állták a sarat, és nem inogtak meg. És jöttünk előre, célt is szereztünk, de a játékvezető nem adta meg, A rendes játékidőben a két csapat nem bírt egymással, hosszabbítás következett.

Aztán Nyerges Ádám és Scaringella Ádám vezérletével újra és újra támadtunk,

végül a horvátok már nem bírták, áttörtünk, ők összetörtek, és mi győztünk.

Legyőztük a C1-es EB bajnokát!

*

A MAGYAR FÉRFI u18-as XV-ös VÁLOGATOTT HŐSTETTE

Március 22., Wolverhampton, teszt meccs

Dudley Kingswinford u18 – Magyarország u18 53:40

Sok csodás meccset játszott tavasszal junior válogatottunk, beleértve a három EB meccs győzelmet, de talán a legnagyobb kihívást az angolok elleni villanyfényes meccs jelentette.

Az ellenfél a megye legjobb ifjúsági csapata volt.

A mieink Visi Balázs és Perlaki Márton vezérletével parádés játékkal rukkoltak elő és a 2. félidő elejéig fej-fej mellett haladtak a csapatok ( 22:22). Ezután a magyarok egy szusszanásnyi pihenőt szerettek volna az eszeveszett tempó közepette.. Ám az angolok nem kegyelmeztek, és szemvillanás alatt 5 céllal elmentek, ízekre akarták szedni a mieinket. 100 pontig meg sem állnak?

De ekkor bejöttek a cserék, és feltámadtunk. Lenyűgöző volt látni, ahogy a fiatalok egymást segítve jöttek fel és szerezték a célokat. Visszajöttek a gödörből, de az egyenlítésre már nem volt idő.

Hősies teljesítmény volt! A meccs végég felszabadultan, teli torokból zúgott a Kossuth-nóta!

*

A MAGYAR u16-os NŐI 7’S ÖS VÁLOGATOTT HŐSTETTE

November 24., Bécs, Mosisters Rögbi Torna

Vienna Celtics u17- Magyarországu16

A tornán a magyar korosztályos válogatott keret két egyenértékű csapattal vett részt. Az u16-osok fejlődésében mérföldkő lett a Celtics elleni kőkemény csata. A lányok hihetetlen elszántsággal küzdve, valóban önfeláldozóan játszva egyenrangú ellenfelévé váltak az idősebb és tapasztaltabb játékosokból álló hazai csapatnak, és IGAZI nagybetűs CSAPATTÁ értek össze. Teljesítményüket a szépszámú vendéglátókból álló közönség is vastapssal jutalmazta.

*

A MAGYAR FÉRFI u16-os XV-ös VÁLOGATOTT HŐSTETTE

Április 15., Esztergom, teszt meccs

Magyarország u18 - Csehország u18 20:33

A újonnan alakult kadét generáció első hazai válogatott mérkőzése visszavágó volt, hiszen a csehek korosztályos csapata odahaza, az 2017 novemberében 80 ponttal (!) gyűrte le a mieinket. A fiúk keményen edzettek ősz óta és nem rettentek meg a kihívástól. Dalolva és büszkén szálltak a csatába.

A hatalmas termetű csehek 15 percen át szakadatlanul rohamoztak, de a magyarok állták a sarat. Végül mégis sikerült 2 célt szerezniük és 14:0-ra vezettek.

Ám ekkor a magyarok MEGTÁLTOSODTAK! Hősies védekezéssel megállították a cseheket, megszerezték a labdát, ss szebbnél szebb akciókat építve, 2 célt értek el és megfordították a meccset. 15:14 Magyarország javára.

Hihetetlen. Az addig mosolygós cseh kispad eszeveszett ordibálásba kezdett. Fogyott az idő és az energia is. Végül a csehek visszaszerezték a vezetést, és megnyerték a meccset.

A mieink is nyertek, sokkal többet: a hitet a csapatban és önmagukban.

*

A MAGYAR RENDÉSZETI 7’S VÁLOGATOTT HŐSTETTE

Április 13. Prága, Fire & Police Tournament

TORNAGYŐZELEM!

A magyar rendészeti válogatott Debreczeny Dénes irányításával 2017 őszén kezdte meg a felkészülést a rangos nemzetközi tornára. A csapat a cseh, morva és francia rendészeti csaptok ellen szállt harcba, és lehengerlő teljesítményt nyújtott a rangidős Ardelán Kornél vezérletével.

A torna kulcsmérkőzése a Paris Police elleni összecsapás volt, amit hatalmas szívvel játszva a magyarok nyertek 14:12-re és bejutottak a döntőbe.

Itt a brnoi készenléti rendőrség csapatát 31:21-re múlták felül és nyerték meg a tornát.

*

A WILDBOARS - MAGYAR KEREKESSZÉKES RÖGBI CSAPAT -HŐSTETTE

Március 25. Köln, Bernd Best Tournament

TORNAGYŐZELEM!

A 2018-as hőstettek közé tartozik a magyar kerekesszékesek sikere is.

A 10 éve működő Wildboars rögbi csapat kőkemény sportemberekből áll. Az egyesület a kiváló Koller Sándor vezetésével a tavaszi kölni tornán való részvételt tűzte ki célul, majd elszánt munkával felkészült, sőt a részvétel és utazás feltételeit is megteremtetette.

És ha már sikerült kijutniuk, győzni is akartak. Mit Akartak! Győztek is!

Először Wilde Schwaben Schminden csapatát győzték le 44:35-re, aztán Rugbylöwen Leipzig ellen 38:30-ra győztek, majd Copenhagen Balkcrakers elleni 43:32-es diadal következett, végül a Frankfurt Mainpower elleni 43-35-ös sikerrel bejutottak a döntőbe.

A döntőben a Donauhuaue ellen remekeltek (50:40 ide), így a 10 csapatos tornát a magyar kerekesszékes rögbicsapat veretlenül nyerte meg.