„Rögbi nélkül nem lehet boldogan élni…” 2018: WILDBOARS A CSÚCSON

Szerző
Vass Éva
2019. 02. 25.

A 2018-as évet felettébb sikeresen és nagy megelégedéssel zárta a Wildboars, Magyarország egyetlen kerekesszékes rögbicsapata.
Arról, hogy hogyan is indult útjára és hová fejlődött a klub, Koller Sándort kérdeztük.

- Mikor alapították a Wildboars Klubot? Kinek volt az ötlete, hogy legyen kerekesszékes rögbicsapat? Vannak-e a tagok között olyanok, akik korábban hagyományos rögbit is játszottak?

- A csapat megszervezésének ötlete 2008 elején merült fel először. 2008 áprilisában az első MERI sportnapon részt vettünk mint alakuló sportág, 2008 nyarára Mészáros Edit és ismeretsége segített a tagokat összetoborozni. Sok érdeklődő és csodálkozó emberrel sikerült felvenni a kapcsolatot. 2008 őszére összeállt a csapat, 2008. november 8-án pedig megtartottuk az első edzésünket az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet központi tornatermében, kissé esetlenül, még a saját székeinkben, viszont annál lelkesebben. 2012. májusban megalakult a Magyar Kerekesszékes Rögbi Válogatott, júniusban megrendezésre került az első nemzetközi kerekesszékes rögbitorna Esztergomban.
A csapat tagjai között nincs olyan, aki előtte rögbizett volna, viszont vannak olyanok, akik a balesetük előtt élsportolók voltak.

- Mik a hasonlóságok, mik a legfőbb különbségek a hagyományos és a kerekesszékes rögbijáték között?

- Az ép rögbihez csak a keménysége ütközéseiben hasonlít; szabályai és pontszerzései eltérnek a rögbitől. Kosárlabdapályán röplabdával játsszák férfiak és nők vegyesen. Egy csapatot 12 játékos alkot, a pályán egyszerre 4-4 játékos küzd. A játékosokat a képességeik (izomerő, mozgás) alapján 0,5-3,5 pont között kategorizálják, 0,5 pont eltérésekkel. A pályán egyszerre a 4 játékos összesen 8 sérülési ponttal lehet. 0,5-1,5 pont között védő, 2,0-3,5 pont között támadó játékosnak számítanak, a női játékosok 0,5 pont kedveszményt kapnak a játékban.
Minden versenyző a saját egyedileg rászabott sport-rögbiszékével versenyez, és ennek segítségével viszi a labdát a kulcsterületen keresztül az alapvonalon át. A labdát lehet vinni ölben, kézben, lehet passzolni, de rúgni nem. 10 másodpercen belül legalább egyszer le kell pattintani vagy le kell passzolni, 40 másodperc a támadóidő, 12 másodperc alatt át kell vinni az ellenfél területére a labdát. A mérkőzés 4-szer 8 perces negyedből áll, az eltelt időt futóórával mérik, de mindig megállítják, ha a labda játéktéren kívülre kerül. Az első és a harmadik negyed után egy perc szünetet, a félidőben öt perc szünetet tartanak. A teljes mérkőzés alatt 4 játékos időt (30 másodperc) és 2 edzői időt (60 másodperc) lehet kérni; a játékos időt csak akkor lehet a pályán lévő játékosoknak, ha a csapat birtokolja a labdát, edzői időt csak az edző a bírói asztalnál jelezve kérheti ki. Egy átlagos mérkőzés 1 óra 30 perc alatt zajlik le. Amennyiben a negyedik negyed végén döntetlen az állás, 2 perces hosszabbítás következik.
Abban az esetben, ha játék közben a játékvezetők észrevesznek egy sérült vagy kocsijával felborult játékost, esetleg valamelyik kocsi meghibásodik, a játékvezetők időt kérhetnek, ha nem tudnak előnyszabályt alkalmazni, az időkérés ideje alatt (60 másodperc) a hibát el kell tudni hárítani, ha ez nem sikerül le kell cserélni a játékost.

- Hány tagja van a csapatnak/klubnak? Milyen gyakran tartanak edzéseket?

- Jelenleg 12 játékos űzi Magyarországon a kerekesszékes rögbit, a válogatott 8 főből áll. Magyarországon egyetlen klubként működünk, így külföldre kell járnunk versenyekre. 2009 elejétől minden szombat délelőtt tartjuk az edzéseinket.
Szövetségi kapitány: Koller Sándor
Válogatott edző: Dr. Oszlánczi Kristóf
Játékosok: Csiszár Attila (3,5 pont), Farkas László (3,0 pont), Hegyes Ferenc (2,0 pont), Jakoby Judit (1,5 pont (1,0)), Koller Sándor (1,5 pont), Dr. Oszlánczi Kristóf (1,0 pont), Porubsky Ádám (0,5 pont), Tilai Gergely (2,0 pont).

- Miért különleges a klub számára a 2018-as év? Miben más, mint az eddigiek?

- 2018-as év mérföldkő volt a csapat számára, mivel a 19. Bernd Best Tournament-en 10 csapat közül az első helyen végeztünk; beérett nyolc év kemény munka gyümölcse, veretlenül kerültünk ki a csoportunkból, majd megnyertük az elődöntőt és a döntőt is.

- Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Szeretnétek-e bővíteni a csapatot?

- Az idei évben beadtunk egy európa uniós pályázatot, amennyiben sikerrel elnyerjük, úgy beindíthatjuk a hazai kerekesszékes rögbiligát három klub létrehozásával. Egyben szeretnénk pályázni az Európa Bajnokság division C megrendezésére; nagy előrelépés lenne, ha itthon tudnánk megrendezni a versenyt. A már hagyományos versenyeken is részt veszünk, elsősorban Kölnben a 20. Bernd Best Tournament-en szeretnénk megvédeni a tavalyi első helyünket.

- Mennyire tölt be fontos szerepet a rögbi az életetekben? Mit jelent számotokra?

- Rögbi nélkül nem lehet boldogan élni; mivel csapatjáték, elég szoros kapcsolatot ápolnak a játékosok, egy nagy család vagyunk, megtanított minket egységben, közösségben dolgozni, arra, hogy csak közös, kitartó munkával érhetjük el céljainkat. A "nonplusultra", hogy mindannyiunkat fitten, fiatalon tart.

- Mi volt a legkedvesebb élményetek az elmúlt évben?

- Elég sok történetet tudnék mesélni, ámbár a legkedvesebb mégis a következő:
2013-ban egy gyógytornász hallgató a szakdolgozata témájának a kerekesszékes rögbit választotta; elkezdett edzésekre járni, és annyira megszerette a csapatot, hogy az államvizsga után is velünk maradt. 2014-ben elvégzett egy játékvezető képzést, ennek köszönhetően ma már Kelet-Közép-Európában elismert játékvezető lett, akit más országokba is hívnak mérkőzésekre. Nem is ez a történet lényege.
2015. év végén összejött a csapatkapitányunkkal, majd 2017-ben összeházasodtak, jelenleg már a gyerekvállalást tervezik, közös házat építettek, igazi "happy end" lett a vége.

Wildboars kerekesszékes rögbicsapat tagjai:
- játékosok: Csiszár Attila (3,5 pont), Farkas László (3,0 pont), Hegyes Ferenc (2,0 pont), Jakoby Judit (1,5 pont (1,0)), Koller Sándor (1,5 pont), Dr. Oszlánczi Kristóf (1,0 pont), Porubsky Ádám (0,5 pont), Tilai Gergely (2,0 pont), Nagy Krisztián Attila, Horváth Tádé Norbert, Dobos Réka;
- játékvezetők: Oszlánczi-Hivatal Nóra, Tilly Tamás, Csanádi Andrea;
- kategorizáló: Mészáros Edit;
- segítők: Porubsky Péter, Koller Tamás, Koller Zoltán, Becsvárdi Andrea, Farkas Ádám.