Training – Level 2 Match Officials in Amsterdam – Mátrai Norbert beszámolója

Szerző
Vass Éva
2019. 02. 27.

Amszterdam, National Rugby Centrum Amsterdam

2019. február 14-16.

A képzésen 7 országból 11-en vettünk részt, rövid összefoglaló itt található: https://www.rugbyeurope.eu/training-level-2-match-officials-amsterdam
A résztvevők közül ismerős lehet Georgii Kopp, aki már Rugby Europe színeiben vezetett itthon mérkőzést (7's), illetve Florin Bonea szintén vezet RE mérkőzéseket.

Oktatók: Michael Patz (RFU), Jamie Leahy (RFU) és Fumitaka Kohno (Japán). A két angol oktató az RFU képzési rendszerében kiemelkedő szereppel bír; Michael Patz neve alatt fut az KYBO program játékvezetői modulja (https://keepyourbootson.co.uk/), Jamie pedig az oktató videók nagy részében látható.
2018-ban megváltozott a World Rugby és a Rugby Europe játékvezetői képzési programja, a MOL2 (Match Official L2) korábbi kétrészes képzése egyrészes lett, és nincs külön 7-es és 15-ös tréning. a MOL2 így egyszer három napos, a képzés alatt 50-50 % az elméleti és a gyakorlati oktatás (http://officiating.worldrugby.org/index.php?page=164) . Ami miatt én jónak tartom ezt a rendszert, hogy a jelentkezés előképzettségi feltételekhez kötött, így közel azonos szintű játékvezetők vehetnek részt, és a képzés pontos menetét az igényeknek megfelelően határozzák meg a három nap alatt.

Az elméleti és gyakorlati oktatás alatt a fő szabályok mindegyikét végig vettük. A gyakorlat során mindig egy ember vezette a játékot, öt-öt ember pedig játszott. A játék során folyamatosan újabb és újabb szabályokat vettünk be (pl. a legegyszerűbb bedobási szituációktól haladtunk a legtöbb szabálytalanság elkövetése és ítélete felé).
Mivel hat másik országból érkeztek játékvezetők, így sokat tanultam az egyes országok játékvezetéssel kapcsolatos rendszeréről. Azt tudom mondani, hogy más országok játékvezetői a pályán nagyon hasonló problémákkal szembesülnek, mint mi. Sokat tanultam arról, hogy mit csinálunk jól, mit csinálunk nagyon rosszul; a legfontosabb, hogy sokat kell még fejlődnünk minden tekintetben.
A képzés megerősítette azt a korábbi meggyőződésemet: ha az embernek nincs önvezérelt fejlődési igénye, akkor nem lehet egyről a kettőre jutni. "Jó pap holtig tanul."

Egy személyes élményt is hadd osszak meg: az oktatóinkon kívül sokat beszélgettem Chris Reid skót úriemberrel (ő egyébként otthon gyerekeket edz, de fontosnak tartotta, hogy a játékvezetői szemszöget is megismerje a képzés alatt), akiről kiderült, hogy nyugalmazott rendőr, és egész életében kereső és segítő kutyákat képzett a skót rendőrségnek. Itt a rögbin kívül meg is volt a másik közös téma, hiszen feleségem terápiás kutyákat képez itthon.