2018. 07. 09.

GYÖNYÖRŰ EREDMÉNNYEL ZÁRULT A SZEGEDI NŐI 7’s RÖGBI EB

Hatodik helyen végzett a magyar női válogatott a Szegeden megrendezett 7’s női rögbi EB Trophy-n. Tizenkét ország női felnőtt válogatottja mérte össze erejét, tudását; minden csapatnak gratulálunk az elért eredményekhez!

A magyar női rögbi legjobb eredménye az összesítettben a kiemelkedő 5 hely. Ezért is nagy szükség van a megszakítás nélküli, folyamatos válogatott-program megtartására, hogy megérjenek a fiatalabbak a válogatott munkájának, szerepének átvételére. Ennek a folyamatosságnak a megtartása érdekében a Magyar Rögbi Szövetség már tárgyalásokat folytat Craig Dodsszal, az őszi-téli időszakra nézve, és több környező országgal is felvettük a kapcsolatot.

Az előttünk lévő 4 csapat több nemzetközi felkészülés mellett lett ilyen eredményes, illetve sokkal nagyobb bázissal is rendelkeznek. Célunk a jövőben a magyar bázis növelése, a meglévő játékosok nemzetközi tapasztalatszerzésének elősegítése, illetve a magyar bajnoki rendszer megreformálása. 

Az Mrgsz-től minden háttértámogatást megkap a női szakosztály, ez rendkívül fontos a szakmai fejlődésünkhöz; nagyon köszönjük, hogy ilyen „hátszéllel” tud a vitorlánk dagadni, a közös hajónk repülni!

Ez a torna azért is emlékezetes marad sokáig, mert a Szövetség, az edzők, a lányok itt búcsúztak el a magyar női rögbi két legmeghatározóbb játékosától.
Gyolcsos Mária és Huszti Katalin ezen a hétvégén játszották utolsó válogatott mérkőzésüket. Az ő munkájukat is kiemelten köszönjük!

A szegedi Trophy EB végeredménye:

1.Hollandia 🇳🇱
2. Ukrajna 🇺🇦
3. Svédország 🇸🇪
4. Románia 🇷🇴
5. Csehország 🇨🇿
6. Magyarország 🇭🇺 
7. Finnország 🇫🇮
8. Norvégia 🇳🇴
9. Svájc 🇨🇭
10. Izrael 🇮🇱
11. Ausztria 🇦🇹
12. Lettország 🇱🇻

Köszönjük mindeniknek, aki kilátogatott Szegedre és élőben szurkolt a lányoknak, és mindenkinek, aki az interneten követte a csapatot.

2018. 04. 24.

PORTRÉ: GYOLCSOS MÁRIA

Marcsi 16 éves korában kezdett rögbizni, előtte atletizált; a társaság és a játék szellemisége fogta meg az utóbbiban.
Klubjai: Fehérvár Rugby Club (kilencszeres magyar bajnok), Sport Rugby Porto, Portugália (Kupagyőztes, bajnoki bronzérem), Richmond FC, London (angol első osztály, 7. hely); a Twickenham Stoopban közel 5000 ember előtt játszotta az utolsó mérkőzését Angliában márciusban.
1 hónapja, a szezon végeztével munkalehetőség miatt költözött Lausanneba, jelenleg a helyi klubban játszik, illetve a tavasz során a Ramblin Jesters nevű meghívásos 7s elit csapatban a Stanislas 7s (Nancy), Central 7s (Párizs), Summer Social 7s (London) tornákon szerepel majd.

Az idei évtől Gyolcsos Mária a Magyar Rögbi Szövetség női szakágának felkészülésében segíti a lányokat edzésekkel a lehető legmagasabb szintű játék elérésében.
Véleménye szerint a válogatottal az előző évekhez hasonló jó eredmény elérése a cél a két nyári Európa-bajnoki fordulón, Ukrajnában és hazai pályán, Szegeden is.
- Jelenleg, mint a nemzetközi mezőnyben legmagasabban kvalifikált magyar rögbicsapat, az európai második divízió 6. helyén állunk. Minden évben célunk az előrelépés, idén ezen kívül a fiatal tehetségek beépítésére is különösen nagy hangsúlyt fektet a szakmai stáb. Jómagam, személy szerint, a versenyeken hozni szeretném a maximumot, ami nálunk a 150%-ot jelenti a csapatban. Ezért a teljesítményért keményen meg is dolgozunk az edzéseken. Bár sokan, köztük én is, a távolban készülünk, rendszeresen beszélünk egymással, motiváljuk egymást, tudósítunk az aktuálisan elvégzett edzésmunkáról.

Marcsi kifejezetten örülök neki, hogy az Mrgsz új edzője, Craig Dods, az U16-os korosztálytól kezdve építi a jövő csapatát. Ezen kívül a női szakágban kiemelt célnak tekinti a létszám, a csapatok számának növelését. Külön pozitívan tapasztalja, hogy több, a női sportolókat eddig elutasító klub már csapatot szervez, a rögbit férfias sportnak tekintők szemlélete lassan, de változik, és nagyon büszke azokra a magyar edzőkre és sportvezetőkre, akik az elmúlt években megtapasztalt sikereik alapján látnak fantáziát a női szakág fejlesztésében is.

- Ezért is tartom fontosnak, hogy amikor hazajutok, akkor időt szakítsak a fiatalabb lányokkal való találkozásra, közös edzésre, ezzel is inspirálva az új generációt. Amit nekem ez a sport adott és ahová eljutottam, abból mindenképpen kötelességemnek érzem, hogy visszafelé is adjak. Nagyon élveztem azt a húsvéti alkalmat, amikor egy nagyszerű, kötetlen délutánt töltöttünk együtt a lányokkal Szigeti Erika sportigazgató ötlete alapján. Ha jól tudom, akkor az utóbbi hónapokban több regionális, összevont edzés, nyílt klubedzés is zajlott odahaza, ezek a kezdeményezések és pozitív, konstruktív megoldások viszik előre a sportunkat!

Bizakodón tekint a jövőre:
- Legkedvesebb élményem minden bizonnyal az idei szezon lesz, mert lassan a válogatottságtól való visszavonulást fontolgatom. Szeretném ezt a szezont úgy végig játszani, hogy méltó lezárása legyen a játékos-pályafutásomnak.