Magyar lányok egy rangos hetes tornán Londonban

Szerző
Miklós Dániel/Tolongás blog
2016. 06. 09.

Június 4-én az angliai Richmondban zajlott az idei Summer Social sportfesztivál, ahol a netball, gyeplabda mellett hetes rögbi tornát is rendeztek. A meghívásos csapatokkal is játszott küzdelemben idén két magyar játékos is ott volt a Ramblin Jesters csapatába: Gyolcsos Mária és Vitéz Georgia. A tornáról és a nyakunkon lévő hetes EB-ről Gyolcsos Máriát kérdeztük.

Tolongás: Hogyan kerültél a tornára, mint játékos?

Gyolcsos Mária: A májusi Stanislas Sevens tornán (Nancy, Franciaország) nyújott teljesítményem alapján kerültem be a Ramblin Jesters meghívásos csapatába, az edző ott figyelt fel rám. Nyugat-Európában, de leginkább Angliában szokás a hetes tornákra ilyen, a legjobb, elit játékosokból álló csapatokat kiállítani és versenyeztetni. Külön örültem neki, hogy végül nem csak én, hanem a tavasztól Madridban játszó Vitéz Georgina is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

Tolongás: Mindenképpen jó hír, hogy két magyar játékos is részt vett a tornán. Hány csapat vett részt a tornán, és milyen játékerőt képviseltek?

GyM: A Summer Social egy óriási torna, csak a női mezőnyben 3 kategóriában több mint 25 csapat indult. A Jesterssel az “Open” tornán játszottunk, ahol 8 csapat mérkőzött meg. A mi csoportunkban a hat nemzetből kettővel mérkőztünk, Skócia és a Roses (England) csapatával, az utóbbi az olimpiai csapat utánpótlása és B kerete, továbbá a Wooden Spoon elnevezésű, szintén meghívásos csapattal, melynek tagjai a hat nemzet tornákon edződött angol és ír volt vagy jelenlegi válogatott hölgyek. A másik csoportban Wales mellett a Saracens angol Premisership csapata, valamint a Pink Baba’s és a Moody Cows nevű, szintén első osztályban játszó játékosok alkotta elit mixek szerepeltek.

Tolongás: Erős a mezőny már csak így leírva is. Mennyire tudtál, tudtatok Georginával felpörögni az egy napos tornára?

GyM: Nagyon sok kérdés bennünk – egyikünk sem játszott még olyan csapatban, ahol a játékostársaival előző este vagy aznap reggel találkozik. Szerencsére mindenki nagyon profi volt, el tudta játszani a posztját és a kezdeti megilletődöttség után nagyon jól működtünk együtt. Bennem felmerült, hogy a magyar mezőny után vajon át tudom-e magam állítani erre a szintre, vajon elég lesz-e a tudásom ide? Az első csoportmeccsen Skócia ellen nyertünk, én egy célt is vittem, Gina pedig a győztes jutalmat rúgta be, így már nem maradt bennem kétség, csináltam a dolgom a pályán és felszabadultan játszottam.

Tolongás: A csapattársaidnak mennyire volt szokatlan, hogy a “klasszikus” vagy “nagyobb” rögbis országokon kívülről érkezett két játékos is a csapatba?

GyM: Az elején kicsit csodálkoztak, mikor az edző közölte, hogy én leszek az egyik irányító a pályán, mert nagyon sok nemzetközi tapasztalatom van, de ez az első mérkőzés alatt helyrerázódott, a bizalom is a helyére került. Persze ehhez hozzátartozik az is, hogy Ginával egyikünknek sem ez az első nemzetközi “kalandja”. Én egy szezont végigjátszottam már a Portugál első osztályban, valamint Angliában is, és 11 éve vagyok a magyar válogatott tagja.

Tolongás: Említetted, hogy mindenki profi volt a csapatban: milyen messzire jutottatok el a tornán?

GyM: A Plate Finalt nyertük meg, ez az ötödik helyet jelenti. A csoportban a másik két ellenféltől sajnos kikaptunk, a helyosztókon azonban nyertünk a Pink Baba’s, majd ismét Skócia ellen.

Tolongás: Ez így is nagyon szép teljesítmény! Említetted, hogy a csapatotok profin működött. Milyen volt a hangulat belül? Illetve milyen volt a pályán kívül?

GyM: Nagyon jó volt a hangulat, a legtöbb csapattárs nagyon nyitott és érdeklődő volt, sok mindenről beszélgettünk a nap folyamán. A legnagyobb sztori a csapatkapitányhoz fűződik. Reggel a sátrunk mellett megláttunk beszélgetni valakivel egy lila rövidnadrágban, metálos műkörmöket és póthajat viselő, önbarnítóval bekent lányt, teljes sminkben. Hamarosan elindult felénk és bemutatkozott: “Sally vagyok, én leszek a csapatkapitány!” Hihetetlen jól játszott, végig buzdította a társaságot és nagyon-nagyon sokat hozzátett a játékhoz. Tanulság, hogy soha ne legyenek előítéleteid, ha rögbiről van szó :-)

A másik szuper élmény, hogy a Jesters valódi profikból álló férfi csapatával ( pl. Leicester Tigers játékosai) egy helyen voltunk egész nap. Az edzőnk és a stáb is ugyanaz volt, mint aki velük foglalkozott. Az egyik mérkőzés alatt néhányan közülük szurkoltak is nekünk, mert épp nem volt meccsük. Még vizet is hoztak, nagyon jó fejek voltak!

Tolongás: Ha már a férfi torna így szóba került: kik nyerték a férfiaknál a küzdelmet, volt esetleg még időtök-erőtök arra, hogy más sportágak küzdelmeire is ránézzetek?

GyM: A férfiaknál ez Elit kategóriát a Jesters nyerte. Más sportágakat is láttunk, volt touch rugby, netball, crossfit verseny, gyephoki is, de nem nagyon volt időnk alaposabban megnézni, hogy mi is történik ott.

Tolongás: Mennyire tudtátok kipihenni a tornát? Volt rá valamennyi szabadidőtök?

GyM: Igazából másnap reggel repültünk haza a válogatott edzőtáborba, a pihenés most következik!

Tolongás: Ha pedig még szóba került az edzőtábor: milyen eredményt vársz az Európa-bajnokságon?

GyM: Az első négyben szeretném látni magunkat, ez a nagy álmunk a csapattal. Ami biztos, hogy a jövő hétvégi prágai fordulón nagyot kell alakítanunk a csoportmeccseken Románia, Svédország és Moldávia ellen, hogy az első nyolcban biztosan bent legyünk. Utána pedig küzdeni kell a minél jobb helyezésért.

Tolongás: Legyen így, és hajrá magyarok! Köszönjük a beszélgetést!

GyM: Én is köszönöm.