PORTRÉ: GYOLCSOS MÁRIA

Szerző
Vass Éva
2018. 04. 24.

Marcsi 16 éves korában kezdett rögbizni, előtte atletizált; a társaság és a játék szellemisége fogta meg az utóbbiban.
Klubjai: Fehérvár Rugby Club (kilencszeres magyar bajnok), Sport Rugby Porto, Portugália (Kupagyőztes, bajnoki bronzérem), Richmond FC, London (angol első osztály, 7. hely); a Twickenham Stoopban közel 5000 ember előtt játszotta az utolsó mérkőzését Angliában márciusban.
1 hónapja, a szezon végeztével munkalehetőség miatt költözött Lausanneba, jelenleg a helyi klubban játszik, illetve a tavasz során a Ramblin Jesters nevű meghívásos 7s elit csapatban a Stanislas 7s (Nancy), Central 7s (Párizs), Summer Social 7s (London) tornákon szerepel majd.

Az idei évtől Gyolcsos Mária a Magyar Rögbi Szövetség női szakágának felkészülésében segíti a lányokat edzésekkel a lehető legmagasabb szintű játék elérésében.
Véleménye szerint a válogatottal az előző évekhez hasonló jó eredmény elérése a cél a két nyári Európa-bajnoki fordulón, Ukrajnában és hazai pályán, Szegeden is.
- Jelenleg, mint a nemzetközi mezőnyben legmagasabban kvalifikált magyar rögbicsapat, az európai második divízió 6. helyén állunk. Minden évben célunk az előrelépés, idén ezen kívül a fiatal tehetségek beépítésére is különösen nagy hangsúlyt fektet a szakmai stáb. Jómagam, személy szerint, a versenyeken hozni szeretném a maximumot, ami nálunk a 150%-ot jelenti a csapatban. Ezért a teljesítményért keményen meg is dolgozunk az edzéseken. Bár sokan, köztük én is, a távolban készülünk, rendszeresen beszélünk egymással, motiváljuk egymást, tudósítunk az aktuálisan elvégzett edzésmunkáról.

Marcsi kifejezetten örülök neki, hogy az Mrgsz új edzője, Craig Dods, az U16-os korosztálytól kezdve építi a jövő csapatát. Ezen kívül a női szakágban kiemelt célnak tekinti a létszám, a csapatok számának növelését. Külön pozitívan tapasztalja, hogy több, a női sportolókat eddig elutasító klub már csapatot szervez, a rögbit férfias sportnak tekintők szemlélete lassan, de változik, és nagyon büszke azokra a magyar edzőkre és sportvezetőkre, akik az elmúlt években megtapasztalt sikereik alapján látnak fantáziát a női szakág fejlesztésében is.

- Ezért is tartom fontosnak, hogy amikor hazajutok, akkor időt szakítsak a fiatalabb lányokkal való találkozásra, közös edzésre, ezzel is inspirálva az új generációt. Amit nekem ez a sport adott és ahová eljutottam, abból mindenképpen kötelességemnek érzem, hogy visszafelé is adjak. Nagyon élveztem azt a húsvéti alkalmat, amikor egy nagyszerű, kötetlen délutánt töltöttünk együtt a lányokkal Szigeti Erika sportigazgató ötlete alapján. Ha jól tudom, akkor az utóbbi hónapokban több regionális, összevont edzés, nyílt klubedzés is zajlott odahaza, ezek a kezdeményezések és pozitív, konstruktív megoldások viszik előre a sportunkat!

Bizakodón tekint a jövőre:
- Legkedvesebb élményem minden bizonnyal az idei szezon lesz, mert lassan a válogatottságtól való visszavonulást fontolgatom. Szeretném ezt a szezont úgy végig játszani, hogy méltó lezárása legyen a játékos-pályafutásomnak.