2014. 11. 24.

Aktuális

Ezüstérem a Klagenfurti UWG-n

A válogatott Németország mögött a 2. helyen végzett a Világjátékokon.

U18-as női olimpiai rögbi válogatottunk 2014. június. 19-22. között második alkalommal vett részt az ausztriai Klagenfurtban immáron tizedik éve megrendezésre kerülő United World Games sportrendezvényen, melyen közel 30 ország több mint 6000 sportolója képviselte hazáját 8 sportágban.

A rendezvény 10 éves évfordulójára az ausztriai szervezés kitett magáért, fantasztikus és színvonalas négy napot teremtettek a résztvevők számára, akik már-már az olimpia hangulatot élhették át.

A női olimpiai rögbi U18-as korosztályában hat csapat nevezett a tornára: Donau Piratinnen - Ausztria, Románia, Németország, az FC St. Pauli Rugby két csapattal, valamint Magyarország válogatottja. Lányaink és edzőik nem titkolt célja természetesen a legfényesebb érem elnyerése volt, de minimum az előző évben elért 3. hely, és ezért minden erejüket és tudásukat bevetették.

2014. június 20. péntek

FC St. Pauli Rugby „B” – Magyarország: 0-73

A nagyobb múlttal és magasabb szintű német rögbivel szemben először pályára lépni kisebb aggodalommal töltötte el a stábot, de a lányok nagyon magabiztosan és jókedvűen készültek a mérkőzésre, melynek meg is lett az eredménye. A kezdőrúgást követően, az általunk rúgott labdát megszereztük, és az első perc felénél már vezettünk is egy céllal. A korábbi aggodalom gyorsan elillant, mivel a pontos és fegyelmezett védekezésünknek köszönhetően az ellenfél nem jutott túl a saját félpályáján és a félidőben 30 pontos előnnyel fordultunk. A második félidőben sem tudtak a német lányok meglepetést szerezni a mieinknek, a mérkőzés végeredménye 73-0 lett.

FC St. Pauli Rugby „A” – Magyarország: 7 - 26

A délutáni ebéd és a nagyobb pihenő után a St. Pauli első számú csapatával mérkőzött meg válogatottunk. A német klubcsapat első soráról már a bemelegítés alapján megállapítható volt, hogy játékosai sokkal gyorsabbak és erősebbek, mint második soruk. Viszonylag hamar meg is szerezte első célját az ellenfél, így 7 pontos előnyre tett szert, majd 2-3 perces kemény küzdelmet követően – mely alatt végig a saját 22-es vonalunkon belülre szorítottak minket – egy nyílt tolongásból a labdát megszerezve támadásba lendültünk. A megszerzett labdánkat azonnal továbbítottuk a villámgyors szélsőnknek, Bódi Annának, Ő a célterületre robogott és az állást 7-5-re módosította. Az első félidő utolsó pillanatában egy sikeres áttörést követően ismét célt szereztünk, valamint a jutalomrúgást is értékesítette a csapat kapitánya, Győr Szilvia, így a második félidőre 7-12-es vezetéssel fordulhattunk. A második hét percben kiemelkedően fegyelmezett és kemény játékkal felőröltük az ellenfelet és védelmüket, esélyt sem hagyva a célszerzésre megszereztük következő győzelmünket. 7-26-ra győzött a magyar válogatott.

2014. június 21. szombat

Németország – Magyarország: 12 - 12

Az egész mérkőzést hihetetlen akarat, magas szintű rögbi és kemény fogások jellemezték. A félidőben a német válogatott vezetett egy céllal és a jutalomrúgással, de egyértelműen látszódott, hogy ez még nem a végeredmény! A pihenést követően a lányok újult erővel léptek pályára és a második félidő első percében sikerült célt szerezniük, azonban a jutalomrúgást nem tudták értékesíteni, így még mindig a német válogatott vezetett, de már csak két ponttal. A magyar csapat védekezési hibája miatt a következő cél ismét az ellenfélé volt. A lányok minden erejüket összeszedve, megközelítőleg 3-4 percig a saját célterületük előtt védekeztek, de szerencsére a német csapat is kezdett fáradni, melynek köszönhetően hibáztak, és ezt kihasználva sikerült labdát szerezni. Csapatunkra ez újult erővel hatott és felül tudott kerekedni az ellenfélen, mind támadásban, mind védekezésben megbontottuk a játékukat. Az utolsó percben egy szélső elfutással sikeresen a célterületre juttattuk a labdát, majd a jutalomrúgást is sikerült értékesíteni, így az eredmény (mely tükrözi a mérkőzés színvonalát) 12-12-es döntetlennel végződött.

Donau Piratinnen / Ausztria – Magyarország: 0 – 36

Következő mérkőzésüket a magyar lányok az osztrák Donau Piratinnen rögbi klub nagyon lelkes, de újonc csapata ellen vívták. Folyamatos játékos cserék mellett az előző küzdelmet kipihenhették lányaink és sokkal kevesebb erőt vett ki belőlük ez a mérkőzés, melyet a végeredmény is jól mutat: 36-0 Magyarország csapatának.

2014. június 22. vasárnap
Románia – Magyarország: 15 - 0

Sok hibát követtünk el a mérkőzés folyamán, fogásaink nem voltak erősek, „ajándéklabdákat” adtunk az ellenfélnek, védekezésünk szétesett, és nem volt megfelelő kommunikáció sem. Megkaptuk az első „pofont”: 15-0! Roppant enerváltan próbáltunk célt szerezni 14 percen keresztül, melyet a romániai csapat agresszív játékstílusa (3 kiállítás a mérkőzés folyamán) és győzni akarása felülmúlt.

Döntő : Németország – Magyarország

Mivel az előző napokban fantasztikusan játszottak a lányok, az esélyük meg volt az aranyéremre, hiszen döntőbe kerültek és ismét azzal a csapattal találkoztak, akikkel előző nap döntetlent sikerült játszaniuk; így nem volt kétséges, hogy kemény, határozott, gyors játékra lesz szükség, tehát a vereséget gyorsan el kell felejteni. A magyar lányok minden tudásukat, erejüket beletették ebbe a megmérettetésbe. Mindkét célterület felváltva folyt a küzdelem, egészen az utolsó percekig, amikor is szemmel láthatóvá vált a két csapat fizikai felkészültségéből adódó különbség. Elfogyott az erő, ami idáig végig a csapattal volt és a németek bebiztosították győzelmüket.

A Világjátékokon való részvétel mindenképpen pozitív eredménnyel zárult, hiszen a lányok az elért második helyezés mellett nagyon sokat tanultak és az elért eredménynek köszönhetően remélhetőleg meghívást kapnak a 2015-ös korosztályos Európa bajnokságra.

A csapat tagjai: Halász Ramóna, Pap Petra, Pócseg Letícia, Kuzma Tamara, Bódi Anna, Gránicz Zsuzsanna, Psenák Eszter, Kerezsi Viktória, Zólyomi Edit, Győr Szilvia (csapatkapitány), Orbán Dorottya