A jövő nagy célokat mutat

Szerző
 | Kép forrása:
A jövő nagy célokat mutat
A jövő nagy célokat mutat

A hétvégén Esztergomban rendezik meg a RUGBY EUROPE 2017 Women’s 7’S TROPHY-t, vagyis a női 7-es rögbi Európa Bajnokságot. A magyar lányaink az ötödik helyről indulnak, a válogatott sportigazgatójával, Stekler Csabával beszélgettünk.

Hogyan kerültél a rögbi közelébe?

A rögbi sport közelébe amolyan rosszgyerekként kerültem - aki a suliban mindig rosszalkodott - persze ez az edzésre járás után nagyban megváltozott! Fegyelmezett, céltudatos lettem. Ott is maradtam a csapatnál, mintegy 5évig jártam az Érdi Darazsak Klubjába. Később az élet másfelé terelt, majd körülbelül két éve találkoztam Kálmán Dáviddal és Csont Lászlóval, akikkel megalapítottuk a Tárnok Rugby Clubot. A csapatban a női rögbinek volt jelentősebb képviselete, több válogatott játékossal is erősítettük a nemzeti csapatot. Így adódott a helyzet, hogy bekapcsolódtam a nemzeti csapat működésébe.

Innen milyen út vezetett a női sportigazgató címig?

2017 év januárjától dolgozom egy nagyon jó csapatban ahol mindenki igyekszik a lehető legtöbbet megtenni a rögbi fejlődése érdekében. Elindult a munka Richard Williams vezetésével, márciustól bekapcsolódott Rob Jones és belefogott egy csapat összerakásába. Szintén csatlakozott hozzánk Marjovszky Csilla és Lukovics Vendel, akik a masszázs és kiropraktör tudományukkal segítik a csapat munkáját. A csapat több, korábban is válogatottként játszó játékosai mellett  a folytonosságot Tóth István segédedző képviseli. Így a több tapasztalt játékos, valamint a kellő felkészítés eredményeképpen többeknek fel sem tűnik a csapat nagyon fiatal életkora, jelenleg az átlagéletkor 23,3 év.

Milyen a közös munka a lányokkal és az edzőkkel?

Mivel ilyen jók a körülmények, erősödik a csapat, szépen haladunk előre. Ismét el tudtunk menni Nancy-ba egy felkészítő tornára, illetve nagyon sikeresen alakult az itthoni Duna Grand Prix is. Az edzőtáborainkat az utolsó két alkalommal már egy nagyon barátságos, professzionális felkészítést támogató helyszínen sikerült megszerveznünk Mátraházán, az „Edzőtáborban” ahol annyi sportoló készült már különböző neves versenyére. Mindezek természetesen azt is mutatják, hogy a Szövetség nagy figyelmet fordít a munkánkra és a különböző szponzori és állami pénzeket sikeresen tudjuk hasznosítani. Reményeink szerint a közelgő nagy eseményen ismét tudjuk a fentieket igazolni, az őszi időszakban is a rendszerességet továbbvinni, folytatni a felkészülést. A munka elején járunk, nagyon sok feladat van, most már kirajzolódik, mit kell erősíteni az utánpótlásnál. Fontos, hogy tudjuk a létszámot növelni mind a felkészülőkre értve, mind az utánpótlásra tekintettel. Ehhez elengedhetetlen, hogy kellő számú néző is ellátogasson az elérhető rögbi meccsekre. Arra kértem a csapat tagjait, hogy hívják meg a számukra fontos embereket és mutassák meg nekik miért is izgalmas és szép sport ez a Női 7’-es rögbi!

Mit vársz a júliusi EB-től? Mik a tervek a jövőre nézve?

A Magyar Szövetség szervezi az Európa Bajnokságot 2017. július 22-23-án, szerencsére nagyon jók a kilátások mind a technikai oldalról, - úgy tűnik, egy szuper eseményen vehetünk részt, - mind a csapat, a lányok nagy bizakodással zárták az edzőtábort. A helyszín, Esztergom városa csodálatos, de a Duna közelében elhelyezkedő Franka pálya méltó helyszíne az események. A jövő pedig nagy célokat mutat a csapat tekintetében, nagyon szeretnénk más csapatokkal közös edzőtáborozást szervezni. Célunk kellőképpen megerősödni, hogy ha sikerül osztályt váltani, akkor magabiztosan tegyük. Szeretnénk a top mezőnyben játszó csapatokkal találkozni, hogy szokhassuk milyen is a játék velük.

Az Európa Bajnokság időpontja: 2017. július 22-23.

Helyszíne: Esztergom, Prímás-sziget, Nagy Duna sétány, Frankaréna, (Ferences gimnázium pályája)

A női válogatott összetétele itt olvasható, a meccsek sorrendje szintén elérhető a Szövetség honlapján.