Get into Rugby, játékvezetőként is!

Szerző
2016. 09. 25.

“Ha játékos vagy, érted a dolgodat és szeretnél valami újat, a Játékvezetői Bizottság tárt karokkal vár!” Az U18-as 7s Trophy Európa-bajnokság éppen egy hete ért véget, s a junior válogatott 9. helye mellett még egy nagyon nagy sikert is bezsebeltünk, a mindössze 18 éves Erdélyi Áron játékvezetői asszisztensként közreműködött a döntőben! Ennek apropóján beszélgettem vele.

Gyolcsos Mária: Mit csinálsz ‘civilben’? Mesélj magadról egy kicsit!

Erdélyi Áron: 18 éves lettem áprilisban, 12. osztályos vagyok az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban. Idén fogok érettségizni és a hosszútávú terveim között van az egyetemen a Bionika mesterfok elvégzése, saját cég alapítása és egy boldog nagycsaládban való megöregedés :D

Hogyan ismerkedtél meg a rögbivel?

- Először 2010 szeptemberében merült föl bennem, hogy rögbizni kellene. Abban az időben Angliában éltünk a családdal és a szüleim azt mondták, hogy mindegy, hogy mit, de válasszak egy sportot. Körülnéztem a helyi lehetőségek között, és végül a rögbi mellett döntöttem, mert hihetetlenül menő volt látni, hogy korombeli fiatalok szabályosan "megverhetik" egymást. Most a Tárnok RC-ben játszom pillért vagy sarkazót a férfi csapat kapitányaként.

Mi vonzott a játékvezetés felé és ki inspirált, hogy kezdj el ezzel foglalkozni?

- Mint (majdnem) minden rögbi játékos, tiszteltem és felnéztem a játékvezetőkre, mert ők biztosították a biztonságos és élvezhető játéklehetőséget. Korábban is gondolkodtam már azon, hogy jelentkezem játékvezetőnek, csak úgy gondoltam, hogy amíg nem értem a teljes szabályzatot, addig nincs keresnivalóm a játékvezetők között. Ami miatt végül ténylegesen eldöntöttem, hogy akkor én most játékvezető leszek, az az, hogy teljesen véletlenül elkaptam egy mondatot az egyesületünk elnökétől, hogy milyen jó lenne a klubban sok edző és játékvezető.

Milyen érzés volt az U18 EB-döntőn partjelezni? Van-e olyan dolog, amire büszke vagy vagy amit utólag javítanál?

- Életem legélménydúsabb hétvégéje volt az EB (szeptember 17-18). Ez egyrészt azért van, mert most léphettem először a pályára "játékvezetőként", másrészt azért, mert a tornaigazgató úgy vélte, hogy méltó vagyok az EB-döntő partjelzésére, 18 évesen, úgy, hogy előtte semmilyen tapasztalatom nem volt ilyen téren. Nagyon érdekes érzés akár a célbíráskodás, akár a partjelzés, mert én legalább is úgy éreztem, hogy nagyon nagy felelősség segíteni a játékvezető munkáját. Ha valamit nem lát, akkor az én dolgom látni. Ha kérdése van válaszolnom kell. Néha olyan dolgokban dönt az ember, ami befolyásolja a meccs végeredményét. Én úgy érzem, hogy szerencsére nem követtem el hibát a döntőn, és erre nagyon büszke vagyok. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokáig fogok erre a hétvégére emlékezni.

Milyen visszajelzéseket kaptál az EB hétvégéje alatt?

- Meglepő módon csak pozitív, méghozzá nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam az EB után, a magyar játékvezetőktől, a Rugby Europe-os játékvezetőktől, a tornaigazgatótól, a záró ceremónián kihívtak a színpadra és ott is megköszönték(!!!), de a legpozitívabb visszajelzés az volt, hogy elhívtak a következő hétvégére Nagykőrösre játékot vezetni, illetve az őszi szezonban végig fogok meccseket vezetni.

Mik a jövőbeli terveid? Esetleg, ha úgy alakul, és lesz Budapesten  2024-ben Olimpia, ott játékvezetés?

- Játékvezetői téren nem kicsik az elvárások magamtól. A legfőbb cél (egyenlőre) a 2024-es olimpián a játékvezetés. Ezen kívül a Level 3-as játékvezetői szint, amivel már VB-ket lehet vezetni. Ezen kívül még annyit szeretnék mondani, hogy szerintem nagyon kevés játékos tudja, hogy van lehetősége játékot vezetni, pedig van sok olyan, aki nagyon jó lehetne. Ezeknek a játékosoknak fel kell hívni a figyelmét, hogy ilyen út is van. Meg is ragadnám az alkalmat, az interjú által, hogy képviseljem ezt a lehetőséget. Ha játékos vagy és érted a dolgodat, szeretnél valami újat, a Játékvezetői Bizottság tárt karokkal vár!