Versenyrendszer

Szerző

Nagy lehetőség előtt áll a magyar olimpiai rögbi válogatott 2015-ben. Hazai pályán remek alkalom kínálkozik arra, hogy történet legjobb eredményét érhesse el a nemzeti csapat.

2013-ban az olimpiai rögbi Európa bajnokság B csoportos küzdelmét Kecskeméten Magyarország rendezhette, a kecskeméti klub segítségével. Karnyújtásnyira volt a tornagyőzelem, de az utolsó pillanatban alulmaradtunk Monacoval szemben.

2014 nyarán Görögországban magabiztosan nyertük a B csoportot és feljutottunk az A csoportba.

2015. június 6-7. között ismét Magyarország ad otthont az EB-nek, ám ezúttal már a legjobbak között szerepelhetünk. A tornát Esztergomban rendezi a szövetség a helyi klub segítségével. 

A kétnapos Európa-bajnokságon 12 csapat közül dől el, hogy ki folytathatja  a versenyt az olimpiai kvalifikációban. Magyarország a  csoportkörben, Lengyelország, Dánia és Ukrajna ellen küzd majd.  Az A csoportban Románia, Izrael, Lettország és Csehország, míg a C csoportban Ciprus, Svédország, Moldávia és Monaco versenyez.

A csoportkörök után a keresztbejátszás következik, ahol kialakul a torna végleges sorrendje. Ez dönti  el a második, gdnask-i forduló mezőnyének sorrendjét is. A két torna együttes eredménye alakítja majd ki az A csoport végleges sorrendjét. Az A csoport győztesének van esélye az olimpiai kvalifikációra, hiszen részt vehet majd a Europe Olympic Repechage Tournament (EORT)-en, illetve egy csoporttal feljebb, a Sevens Grand Pix Seriesbe kerül be. Az utolsó két helyezett visszaesik a B csoportba.