Az U19-es magyar junior rögbi válogatott megalakulása

Szerző

A Rugby Europe az olimpiai rögbi program fejlesztését szem előtt tartva  2014-ben első alkalommal, Európa bajnokságot írt ki a junior korosztály számára.

Az U19-es magyar junior olimpiai rögbi válogatott májusában meg is alakult.

A játékosokat januárban felmérve és magyar rögbi lehetőségeit figyelembe véve a szakvezetés az EB előtt egy héttel 2 napos edzőtábort szervezett Velencén, hogy a fiatalok megismerhessék az olimpiai rögbi játékmódot és felkészülhessünk az EB-re. A Velencei Ifi táborban kielégítő körülmények voltak, az edzéseket  Pázmándon tartottuk., köszönhetően a helyi klub vezetőinek Az első edzés katasztrofálisan sikerült, a fiúk mintha  valamilyen idegen bolygóról érkeztek volna, és soha nem hallottak volna a hetes rögbiről. Az  elméleti oktatásra nagy hangsúlyt fektettünk. A fiúk fegyelmezetten és maximális igyekezettel vettek részt a felkészülésen.

A tábor végén már néhány pozitív momentum is megjelent a csapatjátékban. A tábort követő napon részt vettünk a felnőtt magyar hetes tornán, Pázmándon. Nagyon fontos és hasznos torna volt számunkra. 4  csapat jelent meg  a tornán, mi A és B csapatot is indítottunk, hogy valamennyi játékosunk minél több játéklehetőséget kapjon. Az A csapat mindkét mérkőzését nagy pontkülönbséggel megnyerte, de végig izgalmas csatát vívott , és csak az utolsó 3 percben  dőlt el a küzdelem. A „B” csapat egy meccset vesztett, egyet nyert. A döntőt a zömében a felnőtt válogatott játékosokból álló Exiles ellen vívtuk. Végig izgalmas és látványos játék folyt, elsősorban védekeztünk: remekül és keményen. A félidőben egy cél hátrányba  kerültünk, a második játékrészben is jól tartottuk magunkat,  áttörni nem tudtak rajtunk,. Végül  két leleményes rúgással  mögénk kerültek és célt értek el.  Meccseink:

U19    -VEL              38 -  0
U19 B -VEL              14 - 31
U19    -FEHÉRVÁR  31 -  7
U19 B -FEHÉRVÁR  47 - 10
U19    - EXILES         5 - 26 ( 5-12)