MAGYARORSZÁG U19 – MONACO U19      31-15 ( 14-10)

Szerző
2014. 10. 29.

2014. május 11., Lisszabon, Portugália. Monaco volt az ellenfél. ....a mumus, aki ellen tavaly odahaza szenvedett vereséget a magyar felnőtt válogatott a B csoport döntőjében.

 

Jól kezdtünk, de aztán ők vették át a vezetést, ráadásul még tőlünk állítottak ki egy játékost sárgalappal. Ez már a 6-. meccs volt, nagyon fáradtak voltak a fiúk. Rettenetes helyzetbe kerültünk, de hála istennek talpra álltunk és fordítottunk. Végül 31:15-re diadalmaskodtunk, és megszereztük a 15. helyet így benn maradtunk Európa élvonalában. A tornát egyébként nagy fölénnyel Franciaország nyerte, az oroszok a második, a hazaiak a harmadik helyen végeztek.
Az U19-es olimpiai rögbi EB-n, 4 szoros küzdelemben elvesztett  meccs után végre győztünk.

JÁTÉKOSOK

A csapat kapitánya  a battai Gyurcsik Mózes lett, aki sarkazó pozícióban játszik.

Az EB-re nevezett 12 fős keretben 2 esztergomi, 4 szegedi, 1 velencei,  1 battai, 1 kecskeméti,  3 fehérvári játékos szerepelt:

Róth Bence – Esztergom, Gyurcsik Mózes- Batta, Kómár Tamás,
Kovács Márk Manó – szegediek,  Drabbant Dávid – Velence,
Kósa Bálint, Révfalusi Bálint, Antal Benjamin –fehérváriak,
Szekrényessy Zsombor-Esztergom Kovács Áron- Kecskemét,
Kálmán Benedek- Báló Norbert – szegediek

Az edzőtáborban további  7 játékos vett részt: Velence – Kállai Máté, Fehérvár: Bobrovniczky Péter, Krepsz Áron Kecskemét- Cseh Attila, Takács Zoltán, Farkas Roland, Szeged - Iván András

A válogatott mind a 12 játékosa küzdött és akarta a sikert. Igaz vezér volt Gyurcsik Mózes, a kapitány, aki a legkeményebb ütközések után is állva maradt, és oroszlánként harcolt az utolsó percig. Kiválóan teljesített Kósa Bálint, aki  - súlyos vállsérüléséből felépülve - szinte hiba nélkül játszotta végig valamennyi meccset.  Horváth Áron és Báló Norbert is dicséretet érdemel, akárcsak a többiek, akik maximális erőbedobással harcoltak. A srácok 2 nap alatt 6 meccset játszottak, nagy melegben. Ez túl nagy terhelés volt számukra: például az első nap 3. meccsén, a moldávok ellen egyszerűen nem volt erőnk, nemcsak a sprintekben, de a fogásokban is lemaradtunk.

 A CSAPATJÁTÉK

A srácok erőnléte, a robbanékonysága, a gyorsasága még nem éri el a nemzetközi élmezőny szintjét. Így a precíz és zárt csapatjátékra  összpontosítottunk, a nyitott  játék jelenleg még lett volna eredményes.  A szervezett védekezés betartása így is óriási erőfeszítést igényelt. Az olaszok elleni meccs volt a csúcs: a védekezés és támadás egyaránt jól működött, közel álltunk hozzá, hogy a magyar rögbi legnagyobb sikerét arassuk, legyőzzük őket és bejussunk Európa legjobb 8 csapata közé.

A többi mérkőzésen erő hiányában képtelenek voltunk tartani a tempót :vagy támadtunk, vagy védekeztünk, a kettőt nem tudtuk azonos színvonalon tartani. A játékvezetés következetes és nagyon jó volt, és ez most végre sokat segített a csapatnak. A fiúk megismerték a szabályokat, és jól alkalmazkodtak a speciális körülményekhez. Nagy értéke volt a csapatnak, hogy a fiúk egymást segítő,

jó közösséget alkottak.