Önkéntesség

Szerző

A rögbi több mint 100 éven át amatőr sport volt szerte a világon, a játékosok és az edzők nemhogy pénzt kaptak volna, de még fizetettek is azért, hogy részt vehessenek a játékban.

Ez a hozzáállás, az egyének öntudata és elkötelezettsége is segítette az erős közösségek létrejöttét, és a rögbi óriási népszerűségét. 

A klubok fennmaradását a támogatások teszik lehetővé,  és természetesen a vezetők munkájának döntő szerepe van a működtetésben, de az önkéntesek segítsége, a közösség aktivitása nélkül lélektelenek  lennének az egyesületek.A klubhoz, a közösséghez való kötődés a munkában való aktív részvételben is megnyilvánul.  E nélkül sem hazánkban, sem máshol nincs jövője a sportnak.

Sokan segíti a rögbi sportágat.

Legaktívabbak -mint mindenhol- természetesen a szülők, akik az utazások, az étkezések, a felszerelések és a pályával kapcsolatos rengeteg feladat megoldásában működnek közre.Maguk a klubok is oroszlán részt vállalnak a magyar rögbi fejlesztésben, hiszen a szövetség  hazai rendezésű nemzetközi kötelezettségeit, a magyar klubok önkéntes munkája nélkül nem tudná teljesíteni.

Szép példája az önkéntes munkának  többek között - a meccsek és játékosok adatait dokumentáló rugbystat.hu című weboldalt évek óta díjazás nélkül működtető, Simon Péter óriási munkája, vagy Czinege János fotós hozzájárulása magyar rögbi népszerűsítéséhez azzal, hogy  a meccsekről készített szenzációs felvételeit ingyenesen biztosította további felhasználásra./ sok képe honlapunkon is látható/