A magyar név megint szép lett! Mérföldkő a Dánia elleni győzelem

Szerző
Stiglmayer Gábor
2016. 10. 14.

Bár 13 klub játékosai alkotják a magyar rögbi válogatott keretét, a csapatszellem mégis töretlen. Magyarország győzelme az összefogás diadala.

Kiss Antal, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke időt és energiát nem kímélve dolgozott azért, hogy a magyar rögbi válogatott a legjobb összeállításban és feltételek mellett készülhessen a Dánia elleni sorfordító mérkőzésre. Elnök úr áldozatos munkája és elszántsága nélkül nem lett volna lehetőség a külföldön élő válogatottjaink hazautazásának biztosítására, és Richard Williams vezető edző alkalmazása.

ELŐZMÉNYEK

A magyar válogatott hazai földön utoljára két és fél éve( !!!) győzedelmeskedett, amikor Ausztriát sikerült legyőzni. Az akkori, Esztergomban megrendezett meccsen az osztrákok elleni sikerhez az is hozzájárult, hogy  a felnőtt magyar válogatottat a teljes magyar u18-as válogatott és kadét korosztály is buzdította a nézőtéren. A magyar fiatalok a magyar válogatottat segítették. Abból a junior csapatból többen is a mostani felnőtt csapatba kerültek.   

A dánok ellen sajnos hosszú évek óta nem sikerült győzni, az utolsó három mérkőzésen vereséget szenvedtünk. Idehaza, az Esztergomban rendezett mérkőzésen  – szinte napra pontosan öt éve - 21:13-ra gyűrtek le minket a vikingek.

Az akkori magyar kezdő csapatból mindössze egyetlen játékos, Máthé Zoltán maradt a mostani legjobb 15-ben.

De sok minden változott  a magyar rögbiben 2016-ban, az új elnök, az új főtitkár, az új sportigazgató, az új szövetségi kapitány, és az új szövetségi edzők mellett megújult a játékosállomány is. A keretben lévő sok tinédzser, és huszonéves játékos erejét megsokszorozza a velük játszó tapasztalt rögbisek tudása és magabiztossága.

 

MÁNDOK

A mérkőzés - miután sajnos egyetlen magyar klub sem tudta vállalni az esemény megrendezését - a rögbi számára új helyszínen, Mándokon került megrendezésre.

A Nyírség egyik vonzó és vendégszerető települése valóban mindent megtett a lehető legjobb körülmények biztosításáért: nemcsak a kiváló minőségű pálya, a kényelmes lelátó, a tágas öltözők, a kameraállás, az eredményjelző, a parkolók , a a gyermek rögbi csapatok számára feltálalt finom ebéd volt fontos számunkra, hanem a mándoki emberek figyelme, segítő szándéka, lelkesedése …

Az eseményt a Magyar Rögbi Szövetség új főtitkára, Farkas Kata koordinálta kiválóan, munkáját Hollósi Gábor, a Velencei Rögbi Klub elnöke és Gombás Bence minden részletre odafigyelve segítette. A labdaszedők csapatát  a magyar klubok kadét játékosai alkották.

A meccs ellenőre Franciaországból, a játékvezető Horvátországból érkezett, magyar részről a vonal bírói feladatot a Játékvezetői testület elnöke Tompai Zoltán látta el, a 4. játékvezető az ifjú Erdélyi Áron volt.

 

A MECCS

Szombaton délelőtt a szövetség szervezésében és támogatásával a Nyírségi Rögbi Fesztivál keretében csaptak össze a kadét korosztály csapatai is Mándokon. Kárpátalja is képviseltette magát az eseményen: a közeli Ungvár rögbi csapata Nagykőrős rögbiseivel mérkőzött, míg az anyaországiak közül Észak barbárai  Dél ellen szálltak csatába.

 A Magyarország- Dánia összecsapás délután 2 kor következett ( Rugby Europe Conference 2 North csoport )

A magyar válogatott lehengerlő teljesítményt nyújtott: 2 célt 2 jutalomrúgást és 2 büntetőt értékesítve 20:3-ra vezetett a félidőben.

A lendület második félidő derekáig tartott, ekkorra a magyarok 25:3-ra növelték  az előnyüket. Ezután megtorpanás következett, és a dánoknak is sikerült pontokat szerezniük. A végeredmény 25:13 lett Magyarország javára.

Óriási volt az öröm, a szurkolók beszaladtak a pályára, mindenki egymás nyakába ugrott. A gyerekek a válogatott játékosokkal fényképezkedtek, mindenfelé csupa mosoly villant, itt volt az összetartozás boldog tudata. Micsoda nap!

A legmesszebbről André Brand  családja érkezett, ők egyesesen Dél-Afrikából jöttek, hogy megnézzék fiúk fantasztikus teljesítményét. De bizony  a többi játékos is örülhetett, a bombaformában lévő Gyurcsik Mózes játékát édesanyja is a helyszínen nézhette meg.

ELEMZÉS

Richard Williams a pénteki felkészítés során megnevezte a sarokpontokat. Az észtek elleni meccs elemzésével és a dánok precíz feltérképezésével eltüntetett minden fekete foltot, a játékosok világosan látták a tennivalókat. Az egyszerűen megtanulható formáció kiválasztása, és a kulcsposztok kijelölése mellett a játékosok iránti bizalom voltak a stratégia meghatározó elemei.

Már a csapat edzésen megjelent a harmónia. A tolongás munkáját Tóth István finom hangolta, különösen a csomag forgatásaiban tudott segíteni, ami döntő tényeződnek bizonyult a meccsen. A háromnegyed tempóját Németh Krisztián hozta egyensúlyba, ez is tökéletesen működött a későbbiekben. 

És itt voltak még a Dénesek is: Debreczeny Dénes a technikai vezetőként, Antal Dénes pedig masszőrként segítette a csapatot.

Milyen lett a magyar rögbi válogatott új stílusa?

Richard Williams nemcsak szinte áttörhetetlen védő vonalat és látványos támadó játékot tudott felépíteni, de egyensúlyba hozta a háromnegyed és a tolongás terhelését is.

Ahogyan az észt meccsen, úgy a dánok ellen is a két szélső és a fullback játékát segítette a csapat, több mint húsz labdát kapott ez az egység. Ez hatalmas dinamika önmagában, ráadásul ebből sok pont is született.

Ugyanakkor a tolongás sem veszített semmit az erejéből. Sőt, a dán meccsen gyakorlatilag letarolta ellenfelét. 22 méteres beforgatott csomagot évtizedek óta nem láttunk válogatottól hazai pályán.

A védekezésünk szinte hibátlan volt mindkét meccsen, bár kaptunk egy –egy célt a két találkozón, de mindkettő csak szabálytalanság miatt történhetett meg.

Az észtek ellen a felfutó védőnket, Gareth-et fogta meg az ellenfél centere labda nélkül( obstraction) így tudott elfutni az észt 10-es. A dánok ellen pedig a tolongás első sora között jött ki a labda, ami szintén szabálytalan, így tudott a dán 7-es a labdát, majd pontot szerezni.

A támadó játékunk igazi látványosság.

 Az észtek elleni 6 célból 5   háromnegyed akció révén született,  Gregoire 2-öt, Thomas 2-öt, Ákos és Kornél egy –egy célt ért el, és Gregoire és Martin rúgásai is 90%-osak voltak.

A dánok ellen 3 célt értünk el, Jonatán egy az új-zélandi stílust idéző passz sorozat révén szerzett pontot, majd tolongás akcióval Thomas és Pocskai Szabolcs tette célba a labdát. A meccsen ugyan értünk még el célt Kádár Dániel révén, de a nagy tumultusban a játékvezető nem látta biztosan a labdát, így nem ítélte meg a pontot. Gregoire és Martin rúgásai ezúttal is jól sikerültek.

Ezen a meccsen szerezte meg Collet Gregoire a 200. pontját a magyar válogatottban, ami óriási teljesítmény, és valószínűleg ő a csúcstartó e tekintetben.

Az észt meccsen a legjobb játékosunk az újdonsült csapatkapitány Thomas Ducrocq lett, a dánok ellen Pocskai Szabolcs lett a meccs embere ( Man of the Match)

A  csapat teljesítménye számokban

A dán meccsen sikerült jelentősen csökkentenünk a ki nem kényszerített hibák számát, míg az észtek ellen 25 ilyen volt, addig a dánok ellen már csak 15.

Javítottunk a védőmunkánk hatékonyságán is, mindössze 5% volt az elhibázott fogás (a 136-ból 129 sikeres volt), az észtek elleni meccsen ugyanez még 9% felett volt. A center sorunk gyakorlatilag áthatolhatatlan ( Gareth Lloyd - Stiglmayer Márk páros)

Egyéni teljesítmény az  észt meccsen

Legtöbb fogást

Thomas (14) vitte véghez, mögötte Andrew Zair (12),   Kádár Dániel (10), és Drabbant Dávid (10) következik.

A hiba nélküli, legjobb védőink:  

Máthé Zoltán és Andre Brand (9 -9)

A legjobb labda vivőnk :

Thomas (12) és Máthé Zoltán (12)  voltak

A legtöbb labdát

Thomas és Andrew szerezte meg az ellenféltől.

A legkiválóbb támadó, aki legtöbbször tört át az ellenfélen:

Collet Gregoire 9-szer, Czakó Attila 7-szer

 

Egyéni teljesítmény a dán meccsen

Legtöbb fogást

Gyurcsik Mózes (13) vitte véghez, őt követi Thomas (12) és  Kádár Dániel (11),

Hiba nélküli, legjobb védőink: 

Thomas (12), Kádár Dániel (11), Andre Brand( 10) és Stiglmayer Márk (9)

A legjobb labda vivőnk :

Thomas (11), Drabbant Dávid (11), Máthé Zoltán (10)

A legtöbb labdát

ezúttal is Thomas (3) szerezte meg az ellenféltől.

Legjobb támadónk

Simon Foucaut volt, ő 6-szor verte meg ellenfelét, őt követi Katona Jonatán (5) Stiglmayer Márk, Gareth Lloyd, Collet Gregoire, Drabbant Dávid (4-4)

 

SZÉLTÉBEN HOSSZÁBAN

Öröm volt ez a nap az egész magyar rögbis társadalomnak, és nem csak a válogatott győzelme okán. Hosszú utazásra támadt kedve aznap a Bp. Exilesnek is, ők Kassára mentek játszani, míg az esztergomi klub vezetés Bécsbe vezényelt kiruccanást a fiatal rögbisek számára: így az esztergomi ifjúság az osztrák válogatott rendezvényén a bosnyákok elleni derbi előmeccsén lépett pályára.

Vasárnap Szeged- Szekerce edzőmérkőzés, illetve  női 7’s forduló zajlott Budapesten. Szóval dübörgött a magyar rögbi, ahogy csak belefért.

 

Stiglmayer Gábor

a férfi válogatott sportigazgatója