Furcsa rangadó Százhalombattán Halloween után

Szerző
Tóth Sándor
2016. 11. 06.

testakademia.hu Battai Bulldogok RC - Esztergomi Vitézek Rugby AFC 38-82 az NBI-ben november 5-én Immár legalább két évtizede számít rangadónak a Bulldogok összecsapása a Vitézekkel. Sokszor döntötték el egymás közt a bajnoki aranyak sorsát, ebbe sokáig csak a Kecskemét, újabban az Exiles szólt csak bele.

De az előző bajnokságban az Esztergom nem jutott a döntőbe, a Bulldogok meg nem is játszottak az Extraligában. Ennek szerteágazó okai vannak, a Vitézeknél a régóta esedékes generációváltás miatt elgyengült fizikailag a csapat, a Battánál meg lelassult. A Bulldogok már a Kecskemét ellen megmutatták, hogy a tolongásuk, bármennyire is öreg (pl. kezdett az 53 éves Mátyás Alajos), egyelőre magyar szinten helyben szinte bárkit ledarál, de ha a kikerül a labda a háromnegyedhez, ott semmi esélyük a fiatalok megállítására. A szombati rangadó előtt is ezt vártuk és ezt is láttuk a meccsen. 

A játékvezető, Jánosi Attila sípszava után 33 másodperccel újra belefújt a hangszerébe, mert bent volt az első esztergomi cél, a 17 éves Sovány Erhard szellőléptekkel húzott el a lassú battai védelem között meg sem állva a kapuig. Ezt még kétszer megismételték 5 perc alatt a vendégek, de a battai rutinos tolongás valahogy kétszer a célterületre gyömöszölte a labdát. Szoros lett az állás, most utoljára, mert megint a gyors fiatalok következtek, Sőlősi, Suiogan, Stiglmayer (vigyázat! a másodgenerációs vonalról van szó), valamint Sovány és Kiss Kornél szaladgált át a vonalakon, de a dél-afrikai Sodladla Zwelakhe volt az igazi mattra állító. Ha néha valakit megfogtak, jól érkezett hármasával a támogatás, fölényes esztergomi vezetés lett volna az eredményjelzőn, ha van olyan.

A második félidőben a Bulldogok tolongás három célt is benyomott zsinórban, és feljöttek 13 pontra, de Zwekhale bolondot csinált az oldalvonal mellett az ellenfeleiből, és ez a cél megtörte a hazaiakat, így még elég sok célt benyeltek a végén, hasonlóakat a korábbiakhoz. 

Amennyiben a Bulldogoknak tavaszra sikerül mozgósítaniuk a most sérült vagy (még) inaktív fiatal(abb) törzsgárdát, és fel tudják gyorsítania  tolongásukat, megtartva az erejét, akkor még okozhatnak kellemetlen perceket ellenfeleiknek. De nagy durranást nem tőlük várják. Ebből a szempontból a bajnoki címre hajtó Esztergom van kissé kényes helyzetben, mert a tolongást fel kell turbóznia, és akkor a 20 éves átlagéletkorú háromnegyeddel (persze ha Suiogan Karcsi itt kap szerepet, ez persze „kicsit" több lesz...) meglesz az esélyük nyerni. Főleg, ha télen megerősítik azokat fizikailag, akik elmaradnak még a kívánatos...tömegtől.

A mérkőzést végül 82-38-ra nyerte meg a Vitézek csapata. Az előmérkőzésen 17-12-re nyert a vendégek kadétjai ellen az Érd (12) – Fehérvár (7) – Batta (2) – Tárnok (1) vegyes csapata. (Zárójelben az, mennyi játékost adtak a csapatok). Külön köszönet Krepsz Áronnak és Kálmán Dávidnak, akik elkísérték a játékosaikat erre a mérkőzésre!