Magyar felnőtt férfi rögbi válogatott

Szerző

A nemzeti XV-ös rögbi válogatottunk immáron negyed évszázados múltra tekinthet vissza. Nagyon sok munkával és küzdelemmel vívott ki magának elismert helyet Európában.

A sikerek a játékosok és edzők odaadása, önfeláldozása mellet a háttérben dolgozó szövetségi alkalmazottak, segítők és szponzorok munkájának is köszönhető, melyet mindvégig a nagyszámú szurkolók lelkes bíztatása kísért.

Sok előzmény után a nemzeti válogatott a Magyar Rögbi Szövetség 1990. március 15-ei megalakulásával jöhetett létre. Ugyanabban az évben július 22-én játszották Érden az első magyar hivatalos válogatott mérkőzést.  Az ellenfél a néhai keletnémet (DDR) gárda volt, akik végül 3-7 arányban diadalmaskodtak a történelmi jelentőségű összecsapáson.

A 90-es években válogatottunk olyan kemény ellenfelekkel mérkőzött meg, mint például Németország, Horvátország, Grúzia vagy Moldávia. Az egy évtizedes kitartó munka meghozta gyümölcsét, ugyanis a magyar csapat az egyik legerősebb európai kupasorozatban, az Európai Nemzetek Kupájában (The European Nations Cup – ENC) 2001-2002-ben veretlenül zárta a csoportküzdelmet, feljebb jutva így az erősebb csoportba. Azáltal, hogy legyőzte Litvániát, Luxemburgot, Izraelt és Boszniát, a magyar rögbi történetének eddigi legnagyobb sikerét érte el. Ennek köszönhetően játszhattak később a fiúk a spanyol nemzeti válogatott ellen is Madridban, 5000 szurkoló előtt.

A jól felépített utánpótlás érdeme, hogy nemzeti válogatottunk folyamatosan meg tud újulni, a nemzetközi szakemberek által is támogatott, jól felkészült szakvezetés pedig képes szinten tartani a magyar rögbit, hiszen 2014 tavaszán az Európai Nemzetek Kupáját ismét csoportgyőzelemmel és feljebbjutással zárhattuk.    

 

Hajrá Magyarország!