U20-as magyar junior rögbi válogatott

Szerző

Az U20-as korosztály három szinten versenyez világszerte, a küzdelmekben minden évek óta részt vett Magyarország válogatottja is.

Az u20-as világ kupán, ami   az IRB a legfontosabb és legszínvonalasabb utánpótlás versenye a legjobb 12 csapat szerepel, a világ trófeáért további 8 csapat küzd.  Kontinensünkön a Rugby Europe/ korábban FIRA AER/ szervezésében a második vonalhoz tartozó országok számára  zajlik a 8 csapatos bajnokság. A magyar válogatott a 2000-es évek  óta részt vesz az Európa bajnokságokon.

Ez a korosztály a legdinamikusabb és legjobban képzett játékosokból áll. Ugyanakkor izgalmas kihívás a csapatépítés, hiszen a játékosok félúton vannak a felnőtt és  a gyerekkor között, ennek minden szépségével és nehézségével együtt, ráadásul a fiúk nagy része az felsőfokú tanulmányok vagy a munkába állás miatt jelentős életmód, és gyakran lakóhely változáson is átmegy.

2005-ben a magyar csapat Heidelbergben a német tartományi válogatott felett diadalmaskodott és a 6. helyet szerezte meg.
2006-ban Lengyelországban, a szerbek legyőzésével szintén a 6. helyet érte el a magyar válogatott.
2007-ben Prágában,  Svájcon átgázolva a 4. helyet vívta ki a csapat. Ezen az EB-n óriási meccsen mindössze az utolsó percben bekapott céllal maradt alul a válogatott – az évek óta megközelíthetetlen - profikkal felálló Hollandia ellen.
2010-ben Magyarországon, fantasztikus játékot produkálva Lengyelország és Ukrajna legyőzése után ezüstérmet szerzett a csapat.