Bemutatás

Szerző

A nemzetközi XV-ös rögbi egyrészt a klubcsapatok viadalaiból, másrészt az ezen csapatok legjobb játékosaiból összeállított nemzeti válogatottak csatáiból áll.

A klubcsapatok és válogatott gárdák különböző bajnokságokon vesznek részt, melyek közül – természetesen – a négyévente megrendezett világkupa a legkiemelkedőbb rögbis esemény. A rögbi csapatok földrajzi elhelyezkedésük alapján két nagyobb csoportba tagozódnak: léteznek északi és déli bajnokságok.

Északon 

a klubok a European Rugby Champions Cup keretében mérhetik össze erejüket. Ez az új bajnokság a 2014-2015-ös szezonban debütál, s lényegében az 1995 óta létezett Heineken Cup utódja. A benne szereplő 24 top csapat abból a hat európai országból érkezik, mely a Six Nations elnevezésű, nemzeti válogatottak közt folyó bajnokságban vesz részt. Ez a hat ország Anglia, Franciaország, Írország, Skócia, Wales és – 2000 óta – Olaszország. A European Rugby Champions Cup „kisöccse” a European Challenge Cup (a főszponzor miatt Amlin Challenge Cup néven is ismert), melyben a Rugby Champions Cup-ból kimaradó klubcsapatok játszanak. Six Nations B-nek is „becézik” a 2000 óta fennálló Európai Nemzetek Kupáját (The European Nations Cup – ENC), melyben a többi európai rögbis nemzet – köztük hazánk is – szerepel hét divízióban.

Délen

a Super Rugby vagy más néven Super 15 bajnokságában (2000-ben Super 12 névvel indult) lépnek fel a legjobb ausztrál, dél-afrikai és új-zélandi klubcsapatok. A legrangosabb déli viadalon eddig a legtöbbször, hét alkalommal az új-zélandi Crusaders diadalmaskodott. Válogatott szinten a legfontosabb megmérettetést The Rugby Championship jelenti, mely Argentína 2012-es csatlakozásáig The Tri Nations néven futott. Az újabban betársult ország mellett a Super Rugby csapatait is kitermelő nemzetek, Ausztrália, Dél-Afrika és Új-Zéland képviseli magát. Ez utóbbi együttes nyerte a legtöbb mérkőzést és bajnokságot az 1996 óta megrendezett derbin. A 2014-es bajnokság augusztus közepén kezdődik Ausztrália és Új-Zéland összecsapásával.

 Világbajnokság

A két féltekén tehát hasonló rendszerben játszanak mind a klubcsapatok mind a nemzeti válogatottak. A két vonal a négyévente megrendezett világkupán találkozik. A Rögbi Világbajnokságot (Rugby World Cup) – több előd bajnokság után – először 1987-ben rendezte közösen Új-Zéland és Ausztrália. Az első világbajnoki döntőben a vendéglátó All Blacks (Új-Zéland) ütötte ki a nyeregből a francia kakasokat. A hosszas kvalifikáció után húsz ország juthat ki a világszerte egyik legnézettebb sporteseményre, hogy pályára lépjen és elnyerje a világ legjobb csapatának járó – nemrég Magyarországon is bemutatott – Webb Ellis trófeát. Ez eddig a legtöbbször déli nemzetnek sikerült, két-két alkalommal győzött Új-Zéland (1987, 2011), Ausztrália (1991, 1999) és Dél-Afrika (1995, 2007), egyszer pedig az északi féltekéről Anglia diadalmaskodott a rögbis világ felett (2003).

 Érdekesség, hogy a francia válogatott már háromszor állhatott a dobogó második fokán, talán a 2015-ben Angliában megrendezésre kerülő kupán feljebb léphet eggyel.