A kerekesszékes rögbi

Szerző

A sport kialakításánál a cél egy, még a kerekesszékes kosárlabdánál is mozgalmasabb, gyorsabb játék kialakítása volt. A kerekesszékes rögbiben felfedezhetőek a jégkorong, a kosárlabda és az amerikai futball elemei, de hangulatában, a rögbire hasonlít. 

Története

A kerekeszékes rögbit 1977-ben Kanadában találták ki. Olyan férfiak és nők űzhetik, akik vagy gerincsérülésük vagy egyéb okok (gyermekbénulás, szélütés, különböző izomsorvadás, dysmelia, amputálások vagy egyéb fajta neurológiai problémák) miatt legalább három végtagjukban, nem neurológiai rokkantságnál pedig négy végtagban rendelkeznek korlátozott funkciókkal. A sport kialakításánál a cél egy, még a kerekesszékes kosárlabdánál is mozgalmasabb, gyorsabb játék kialakítása volt. A kerekesszékes rögbiben felfedezhetőek a jégkorong, a kosárlabda és az amerikai futball elemei, de hangulatában, a rögbire hasonlít. A sportág eredeti neve „gyilkos labda” volt (film: Gyilkos labda – A kerekesszék harcosai).

1979-ben volt az első Kanadán kívüli bemutatkozás, és ebben az évben rendezték az első Kanadai Nemzeti Bajnokságot. 1990-ben szerepelt a sportág a kerekesszékes Világjátékokon, majd 1993-ban megalakították a Nemzetközi Kerekesszékes-rögbiszövetséget.
1994-ben a sportot hivatalos paralimpia sportként elismerte a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság. 1995-ben megtartották az első világbajnokságot, egy évvel később Atlantában bemutató, Sydney-ben pedig már hivatalos sportként szerepelt.

Egy speciális rögbi szék ára: 6500 euró

Alapvető szabályok

Kosárlabdapályán, röplabdával játsszák férfiak és nők vegyesen. Egy csapatot négy kezdőjátékos és 8 csere játékos alkot. A játékosokat a képességeik alapján 0,5-3,5 ponttal pontozzák. A pályán egyszerre 8 sérülési ponttal rendelkező játékos lehet. A különböző besorolásokkal rendelkező játékosok, különböző posztokon játszanak.

Minden versenyző a saját speciális rögbi kerekesszékével versenyez, és ennek segítségével viszi a labdát a célterületre. A labdát lehet vinni ölben, kézben, lehet passzolni, de rúgni nem. A labdát 10 másodperc alatt legalább egyszer le kell pattintani, a labdát 12 másodperc alatt át kell vinni az ellenfél térfelére, a támadóidő 40 másodperc. A mérkőzés 4 darab 8 perces negyedből áll, a mérkőzésből eltelt időt futóórával mérik, de mindig megállítják, ha játék áll. Az első és a harmadik negyed után egy perc szünetet, a félidőben öt perc szünetet tartanak. Egy átlagos mérkőzés 1 óra 20 perc alatt zajlik le. Amennyiben a negyedik negyed végén döntetlen az állás, hosszabbítás következik.

Az játékosoknak lehetőségük van négyszer, az edzőnek egyszer, időt kérni, egy időkérés hossza egy perc. A játékvezetők megszakítják a játékot, ha észrevesznek egy sérült vagy kocsijával felborult játékost esetleg valamelyik kocsi meghibásodik.

MAGYARORSZÁG – WILDBOARS

A csapat megszervezésének ötlete 2008 elején merült fel először. Áprilisban az első MERI sportnapon részt vettünk mint alakuló sportág, 2008 nyárára Mészáros Edit és ismeretsége segített a tagokat összetoborozni. Sok érdeklődő és csodálkozó emberrel sikerül felvenni a kapcsolatot. 2008 őszére összeállt a csapat, 2008 november 8.-án megtartottuk az első edzésünket az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet központi tornatermében, kissé esetlenül, még a saját székeinkben, viszont annál lelkesebben. 2009. elejétől minden szombat délelőtt tartjuk az edzéseinket.

További infók:  www.wildboars.hu