Liget S.E.

Szerző
Mihalovics Pál Jack, Fabinyi András segítségével

A 80-a évek végéig a magyar rögbi legerősebb csapata a Liget S.E. volt. 

Sok játékos, aki a későbbiekben szerepet játszott a...

 magyar rögbi építésében /klubalapítóként, játékvezetőként stb./, itt kezdte pályafutását. A Liget S.E 1986-ban alakult, pontosabban az akkori OKGT tokkal vonóval átment a Sanyika által megtalált Liget.SE tömegsport klubhoz. Egy Balogh Tibor nevű ex sportoló jegyezte ezt az egyesületet, amelyik befogadta az aktuálisan pályátlan, öltözőtlen, hontalanná vált OKGT-t.

 A megállapodás úgy szólt, hogy nem adnak semmit a csapatnak a néven kívül, csak a lehetőséget, hogy az akkori Petőfi Csarnokban hetente háromszor kapunk egy használható öltözőt az akkori Liget. SE egyik fő patrónusának, a Pecsa felépítőjének, első Igazgatójának, az azóta elhunyt Lehel Lászlónak a jóvoltából. Ellentételként néhányszor segítettünk berendezni az anyaklub Liget Se által akkor kitalált és elkezdett, mára hatalmas hírű "Bolhapiacot" szombatonként. Ez sem volt kötelező, inkább csak örültünk, hogy segíthetünk.

Valamennyi akkori rugbycsapat játékosaival mindenképpen sporttársi barátságban voltunk, hiszen ez az akkori Liget az ex Beac ex OKGT csapat volt, amelyben nagyon sok akkor is aktív játékos játszott, illetve kezdte meg a pályafutását, majd alakított saját csapatot vagy lett bíró. (Gyolcsos Feri, Lukács Csaba; Steigerwald Alajos, Jánosi Attila).

Sanyika a Liget megalakulását követően néhány hónap elteltével a Ligetből visszatért a Beachoz, ahonnan a korábbi ott maradt nagycsapat elment Erdélyi Sanyi a rugby sport nagy csapatalapítója és túlélője, újra felépített egy csapatot. Mellesleg tevékenyen részt vett a Szövetség megalakulásában (199O március 15., jövőre 25-éves az MRGSZ) amelyben mellette Hardy Laci és Mécs doktor úr húzta ebben az ügyben a szekeret és hozta össze a sportág végre hivatalos elindulását!

A Magyar Rugbyszövetség első elnöke mellesleg Hardy Laci (méltatlanul elhanyagolva...) volt, aki ezzel is beírta nevét a Magyar rugbysport nagykönyvébe. A korábbi - akkori Beacosok (későbbi ,elefántok) saját útjukat járva, új klubot, klubokat alakítottak. Ők lettek a Zöld Sólymok Később Kispestként ( kis Maccabi kitérővel) a sportág egyik meghatározó csapatává váltak. Gyakorlatilag az előttük sokáig egyeduralkodó, több bajnoki és kupagyőzelmet magáénak tudható Liget Se-t (1989 legutolsó nem hivatalos bajnok, 1990 első hivatalos magyar bajnok)a kilencvenes évek első felében ők taszították le a trónról és sok éven keresztül az első számú klub lettek Magyarországon.

Ezt követően a Liget Se hanyatlásnak indult:-( (legnagyobb probléma az utánpótlás hiánya volt!!). A csapat újra átigazolt, a játékosok nélkül maradt akkori Zöld Sólymok klubban még egy utolsó bajnoki győzelmet zsebelhettek be, majd ezt követően a Gacsal Józsi által megálmodott nevű Sub Rosa egyesületben lehelte ki a lelkét.

A csapat aktív játékosai még utolsó akciójaként leigazolt az akkori Fehérvári klubba, mert Gyolcsos Feri megkeresett bennünket némi segítségért, ugyanis éppen nem volt ütőképes felnőtt csapata, de a klubja támogatói felé fontos volt egy erős klubhoz tartozó felnőtt teammel is rendelkeznie. Összeállva az akkor már szintén gyökértelen érdi barátainkkal (érdidarazsak - Horváth csapata volt), vállaltuk a feladatot és egy azaz 1 bajnokságban mint Fehérvár játékosok, indultunk. Ha jól emlékszem, még egy harmadik hely össze is jött a Fásénak abban az évben.

 Ezután hosszú néma csend, majd a Liget Se magukban még ambíciót érző játékosai különböző, akkor még létező pesti csapatoknál találtak játéklehetőséget. Ki az Exiles-hez, ki Kispestre igazolt, . Abból a csapatból ma kizárólag Bihari Lajcsika, mindannyiunk Majomja maradt aktív. Jelenleg Ő a leghosszabb ideig egyfolytában az élvonalban rögbiző játékos Magyarországon. Gyakorlatilag több, mint harminc éve egyvégtében az első osztályban nyomja. No, ő a múlt, a jelen és a jövő! Az akkori ligetes alapcsapat gerincét az ős Beacos játékosok adták.  Így volt lehetséges, hogy a 8O-as évekban elkezdett  rugbys életünkben játszottunk a Beacban, az OKGT-ben, a Liget Se-ben, a Zöld Sólymokban, a Sub Rosa-ban, a Fehérvárban, az Exilesben gyakorlatilag úgy, hogy nem váltottuk csapatot:-).

A Nagy Liget Se játékosai közül sajnos már négyen eltávoztak az Örök Rögbismezőkre Ők: Tóth István Bratyó, Váczi Péter, Harangozó István (Hara), Rózsa György.

Minden évben megemlékezünk Rájuk, emléküket őrizzük.