Érintős / touch / rögbi

Szerző

Az érintős rögbi egy igazi közösségi sport. Gyorsan változó, minimális érintéssel járó labdajáték, amelyben fiúk és lányok, különböző korosztályok együtt játszhatnak.

Biztonságos, ütközések nincsenek benne, ugyanakkor teljes játékélményt ad, mert megőrizte az eredeti rögbijáték izgalmát, változatosságát és egyedülálló csapatépítő jellegét. A játékban a labdabirtoklás gyakran változik, ezért gyorsan kell átszerveződni támadásból védekezésbe. Fejleszti az együttműködés készségét, a csapatmunkát és a gyors döntés képességét.

Kevés eszközigénye (csak egy rögbilabda kell hozzá) lehetővé teszi, hogy parkokban, strandon, szabadban és fedett térben is játszhatjuk. Néhány játék során elsajátíthatóak az alapjai.

Az érintős rögbi az 1960-as években alakult ki Ausztráliában (ma csak ebben az országban közel fél millióan játsszák). A teljes testi kontaktust igénylő elemek kihagyásával, megőrizte a rögbi játék legtöbb alapvető sajátosságát (les szabályok, hátra passz, stb.).

Szentimrevárosi Darvak

2008. januárja óta járunk össze hetente rögbizni. A Magyar Rögbi Szövetség is segítette indulásunkat és fejlődésünket. 2008. áprilisa óta vagyunk a Szentimrevárosi Egyesület szakosztálya.  2009. szeptemberétől megalakult ifjúsági csapatunk is. Mindkét csapatunkban vegyesen vannak fiuk és lányok. Nevünk választásakor a rögbis hagyományokat szerettük volna ötvözni közösségünk (a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia) valamely jellemzőjével. Ezért esett választásunk a darumadárra, amely szerepel a ciszterci címerben, és “V” alakú röpképe, összetartó természete utal a rögbijáték néhány fontos jellemzőjére.

További info: www.touch.rugby.hu