Edzők

Szerző

A magyar rögbi hőskorában még nem dolgoztak a csapatoknál külön edzők, a szakvezetők egyben játékosok is voltak.

A csapattagok az alapokat sokszor maguk teremtették meg, sokat tettek a fejlődésért, azonban külső kontroll nélkül ez néha zsákutcába torkollott. A játékmódok, edzések, gyakorlatsorok, technikai, taktikai, stratégiai tervek, meccs elemzések tekintetében  a 90-es években a média adta lehetőségek segítették a fejlődést, hiszen a csapatok hazánkban is egyre több csúcsmérkőzést láthattak a TV-s közvetítések segítségével. A 2000-es években aztán az internet adta lehetőségekkel szinte minden információ elérhetővé vált.

A csapatfejlesztésben, a játékosok képzésében a külföldi játékosok, játékos-edzők, edzők érkezése lendített nagyot. A cseh, orosz, ukrán, román, angol, skót, francia, dél-afrikai, új-zélandi, ausztrál rögbisek szinte minden magyar klubnál megjelentek és a szakmai tudás mellett, rögbi kultúrát, pezsgést hoztak magukkal. Ezekből a magyar rögbisek sokat tanult, a játék színvonala emelkedett, nemzetközi szinten is egyre jobb eredményeket értek el a klub csapatok és a válogatottak is.

A magyar rögbi minőségi szinten való megemelése szempontjából, akárcsak a játékvezetők esetében, az edzők fejlesztése kulcsfontosságú. A magyar rögbiben most érett be az a generáció, aki már nem aktív játékos, és szakemberként tud tovább dolgozni a rögbiért. Ez is lehetővé teszi a további fejlődést. Az edzői munka a legtöbb segítséget az iskolai rögbiben és az utánpótlás nevelésben nyújtja. Az edzői bizottság fogja össze a rögbi edzőket, koordinálja a képzéseiket, összehangolja a munkát.

A válogatott játékosok segítésében további közös munkát jelent a klub edzők és a válogatott edzők együttműködése.