A játékvezetők

Szerző

A játékvezetés az egyik legnagyobb kihívás a rögbi sportban.

A szabályok alapvetően a játék segítéséről, a játékosok testi épségének védelme mellett a folyamatosság és a dinamika fenntartásáról szólnak.  A játékvezetés ennek megvalósulását segíti elő, a játékvezetők pedig tevékenységükkel ezen célt támogatják. A játékvezető nagy kincs, játékvezetőnek lenni külön kiváltság. A  játékvezetés csúcsa zárt világ, ide bejutni a  nyolc  - hagyományosan legnagyobb rögbis nemzeten kívül / Anglia, Skócia, Wales, Írország, Franciaország, Ausztrália, Dél-Afrika, Új-Zéland/ ezidáig még nem sikerült senkinek. A világbajnokságok történetében kizárólag innen való bírók vezettek mérkőzést. E tudás megszerzése hosszú folyamat, sok munkát és segítséget igényel.

A játékvezetéshez nemcsak fizikai erő, szabályismereti tudás szükséges, hanem olyan mentális erő, magabiztosság és kommunikációs képesség is, aminek birtokában a játékvezető a legnagyobb nyomás alatt is képes vezetni a meccset, és megtartani az egyensúlyt. Természetesen a bírók is emberek és tévedhetnek, még a legnagyobbak is vétenek hibát, olykor meccseket is eldönthetnek, de ez nem befolyásolja a játékvezetés tekintélyét és súlyát. A Magyar Rögbi Szövetség a kezdetektől fogva nagy erőfeszítéseket tesz, és a klubok segítségével sok energiát, pénzt fordít a játékvezetés működtetésére. A játékvezetőket a magyar klubok biztosítják.

A magyar rögbi minőségi javításának egyik alapköve, az edzőkhöz hasonlóan, a játékvezetők fejlesztése. A magyar rögbi története sokkal fiatalabb, mint a szomszédos erősebb rögbis nemzeteké/ pl. Románia, Csehország/, és még csak most jutott oda, hogy beérjen egy olyan generáció, aki már nem aktív játékosként, hanem rögbi szakemberként tudja segíteni a rögbit. Ennek is köszönhető, hogy ezidáig viszonylag kevés számú játékvezető dolgozott nálunk, a  bírók olykor nehezebben tudták követni a játék fejlődését, a kontroll és értékelési rendszer pedig még sajnos gyerekcipőben jár. A magyar játékvezetők azonban erősödnek. Néhányan közülük már nemzetközi, válogatott mérkőzéseket is vezettek. A játékvezetői bizottság jól működik, biztosítja valamennyi korosztályos és felnőtt mérkőzésre a játékvezetőket, képzéseket tart, utánpótlást szervez, adminisztrál.

A játékvezetői testület honlapja: www.referee.rugby.hu