Tájékoztató sporteredményért járó többletpontokról felsőoktatási felvételihez

Szerző

A magyar bajnokságok érmes helyezései 15 pontot érnek 2016-tól. A MEFS javaslatait is figyelembe véve az Országgyűlés 2012 végén elfogadta a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló Kormányrendeletet, így a korábbinál nagyobb értékük lesz a sporteredményeknek a felvételi során.

A Kormányrendelet 21§ (1) a-e, 21§ (4) és 22§ (1) értelmében a következő szabályozások lépnek életbe a 2013-as felvételi eljárástól kezdődően:

Az Olimpiákon, Paralimpiákon, Siketlimpiákon és Sakkolimpiákon elért 1-6. helyezés 500 pontot ér a jelentkezőnek – amennyiben megfelel a jelentkezési és alkalmassági feltételeknek, és eléri a felvételhez szükséges minimális pontszámot. Ez utóbbi felsőfokú szakképzések esetén érettségi többletpontokkal együtt 200 pont, alap- és osztatlan képzés esetén az emelt szintű érettségiért kapható pluszpontokkal együtt 240 pont.

Az országgyűlés elfogadta a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség azon javaslatát, hogy az Universiadékon, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elismert olimpiai sportágban Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) szervezte egyetemi világbajnokságon elért legalább harmadik hely is további pontokkal gazdagítsa a jelentkezőket. Így az ilyen helyezéssel rendelkező sportolók 15 többletpontra számíthatnak.

A pluszpontok megkapásának feltétele, hogy azt az eredménytől függően a nemzeti vagy nemzetközi sportszövetségtől (pl. NOB, Nemzetközi Paralimpiai Bizottság) kapott hivatalos igazolással kell bizonyítani.

Az 2012. december 29-ei döntés értelmében a fent felsorolt jogcímeken adható pontokra akkor jogosult a jelentkező, ha az eredményt a jelentkezés évét megelőző nyolc évben érte el.

 

Felvételi többletpontok

 

Régi

Új

helyezés

pont

helyezés

pont

Olimpia, Sakkolimpia, Paralimpia, Siketlimpia

1-3 hely

500

1-6 hely

500

Olimpia, Sakkolimpia, Paralimpia, Siketlimpia

 

 

részvétel

50

Olimpiai sportágak VB, EB

1-3 hely

16

1-3 hely

30

Olimpiai sportágak korosztályos VB, EB, Universiade, EVB, Ifjúsági Olimpia

 

 

1-3 hely

20

Olimpiai sportágak szövetségi OB

1-3 hely

8

1-3 hely

15

MDSZ Diákolimpia

1-3 hely

8

1-3 hely

10

Bővebb információk: Kettos_eletpalya_mellklet.pdf

Bezár