A KAC pályán maradnának és az Esztergom ellen győzelemre készülnek a Száműzöttek

Szerző
KM
2017.04.05.

Szombaton a bajnokság végső kimenetelét is befolyásoló rangadót játszanak a férfi NB1-ben. A címvédő Budapest Exiles RFC 14 órától fogadja az Esztergomi Vitézek RC-t. A győztes csapat szinte biztosan döntős lesz, míg a vesztes valószínűleg nem kerül be a fináléba. Ez a meccs tehát felfogható amolyan elődöntőként is.

Kedden este már javában készült a szombati megmérettetésre a bajnoki címvédő Budapest Exiles RFC, amely idén már 26 éves. 1991-ben Magyarországon dolgozó külföldiek, leginkább angolok és franciák alapították a klubot, amelyben ma már nagyon sok magyar játékos, sőt válogatott játékos is megtalálható, miközben a társulat továbbra is nemzetközi, hiszen rögbizik itt francia, angol, walesi, skót, ír, dél-afrikai, amerikai, sőt venezuelai is. Amikor 19 óra előtt pár perccel megérkezem a Kispesti Atlétikai Centrum pályájára, a csapat már javában hangolódik az edzésre. Habóczki Zsolt, az együttes csere pillére, elnökségi tagja elmondja, hogy pályagondjaik vannak, mert focipályát szeretnének ide építeni, vagyis ismét hontalanná válhatnak: - Hat éve vagyunk itt, jól érezzük magunkat. Előtte Pesterzsébeten, illetve az Orczy kertben játszottunk, készültünk. A költségvetésünk nagy részét a pályabérlet teszi ki, ugyanakkor egyedüliként két teljes csapatot is ki tudunk állítani a férfiaknál (a második csapat NB2-es – a szerk.).

Az edzés már kezdődik is, amikor befut a csapat egyik második soros játékosa, a válogatott Szalai Mátyás, akinek a Kecskemét ARC elleni előző bajnoki meccsen szakadt fel a jobb szemöldöke. Mivel a vérzést nem sikerült szombaton 10 percen belül elállítani, csak 8 percet töltött a pályán. Nagy veszteség volt, persze hiba lenne csak erre fogni a 46:12-es vereséget. Mindenesetre a 21 éves fiatalembernek nagy utat kellett megtennie, hogy eljusson az edzésre, hiszen a gödöllői Szent István Egyetemen tanul, agrármérnök lesz majd. Felszakadt szemöldök ide, felszakadt szemöldök oda, úgy készül, hogy szombaton pályára lép az Esztergom ellen. A csapatnak egyébként három edzője is van, igaz, a walesi származású Lloyd Gareth és a dél-afrikai Brand André játszik is az együttesben. Az angol Neil Johnston Olaszországból érkezett, nemcsak a kora miatt vívott ki magának tiszteletet.

Az első félórában még együtt edz a csapat, aztán már külön a csatárok és a védők, vagyis azok, akik a tolongásban vesznek részt és azok, akik az úgynevezett háromnegyedet alkotják. Közben gyulladnak a reflektorok, persze a négy lámpa nem világítja be teljesen a pályát, edzeni így is tudnak a játékosok.  – Ez egy teljesen amatőr csapat, normális, hogy ilyenkor edzünk. Itt mindenki tanul vagy dolgozik - mondja az edzés után Habóczki Zsolt. Miközben minden tiszteletem a játékosoké, akik a nap végén, képesek átutazni a fél városon is, hogy szeretett sportáguknak hódoljanak, a hőmérséklet is egyre lejjebb megy, már a kapucnit is a fejemre húzom. Lehet, hogy én is bekapcsolódhattam volna… legalább is az átmozgató edzésbe?

Czakó Attila szintén válogatott játékos, miközben a Semmelweis Egyetem mentőtiszt hallgatója. Szombaton ő lesz a csapat kilences játékosa, vagyis nyitója, de játszik irányítót is. 11 éve Kápolnásnyéken egy toborzás alkalmával találták meg. Soós Dániel fedezte fel. Azóta megfertőzte a rögbi. Büszkén mondja, hogy az ősszel megverték az Esztergomi Vitézeket: - Jó lenne, ha itthon is jobbak lennének a körülmények. De ehhez nagy embertömeg kellene és persze hatalmas anyagi ráfordítás – fogalmaz. Szalai Mátyás 15 évesen került be a gödöllői egyetemi csapatba, onnan indult a pályája.

És hogy mi dönt majd szombaton? – Az akarat – ezt már Habóczki Zsolt mondja. A tavalyi bajnoki cím a klub legnagyobb sikere volt. A szombati mérkőzés pedig a szezon egyik legfontosabb találkozója lesz számukra. De ami még ennél is fontosabb, hogy a Száműzöttek ne váljanak száműzötteké, megmaradjon a pályájuk, mert ez a magyar rögbi érdeke is.